Zemlje u kojima vas tetovaža može uvaliti u problem

18.04.2022

12:30

0

Autor: A.G.

U nekim narodima se i danas ukrašavanje mastilom smatra tabuom

Zemlje u kojima vas tetovaža može uvaliti u problem
Ilustracija - Copyright Profimedia

Možda ne mislite da bi nešto tako nevino kao što je tetovaža moglo biti tako kontroverzno u nekim delovima sveta, ali varate se. Predstavljamo vam neke od najluđih propisa koji postoje širom sveta a tiču se tetovaža.

Japan

Iako Japanci zvanično ne brane tetoviranje, s njima ne možete ući svuda. Razlog za ovo leži u prošlosti, kad su tetovaže povezivane s japanskim kriminalnim miljeom, tačnije – jakuzama. Tako da, ako se spremate na bazen, teretanu, restoran ili bilo koje drugo slično mesto, pobrinite se da tetovaže ne budu uočljive.

Nemačka

Iako je umetnost tetoviranja u Nemačkoj podignuta na visok nivo, neke stvari su zabranjene zakonom i kažnjive. Tako ne smete imati tetoviranu svastiku, niti ikakav sličan simbol koji bi upućivao na nacizam. Ipak, Nemci ne gledaju pozitivno ni na komunističke simbole, pa tako od tatu majstora teško da ćete dobiti motive poput srpa i čekića, crvene zvezde i tome slično.

Profimedia
 

Tajland i Šri Lanka

Na Tajlandu je nelegalno tetovirati određene verske elemente i simbole. Na primer, tetovaže Budine glave su potpuno zabranjene, posebno za turiste. Zakon koji zabranjuje ovu vrstu tetoviranja usvojen je 2011. godine kada su tetovaže koje prikazuju Budinu glavu smatrane huljenjem.

Ista zabrana tetovaža važi i za Šri Lanku. Jedan britanski turista je 2014. deportovan iz Šri Lanke nakon što je tetovirao Budu na ruci. Osoba je deportovana pod tvrdnjom da tetovaža „nije poštovala verska osećanja drugih“ i da je uvredljiva za budizam.

Turska

Ni u Turskoj se na tetovaže ne gleda blagonaklono, posebno poslednjih godina. Zapravo verske vođe u zemlji su izdale notu u islamskom zakonu protiv tetovaža.

Profimedia
 

Kina

U Kini tetovaže imaju jaku i dugogodišnju vezu sa organizovanim kriminalom, tako da vaše tetovaže mogu biti drugačije percipirane u različitim regionima zemlje. Šangaj, Peking i druga velika urbana područja najviše prihvataju ovu praksu, posebno među turistima. Međutim, u udaljenijim, ruralnim regionima, smele tetovaže i dalje mogu izazvati nelagodu.

Vijetnam

Slično kao Japan i Kina, Vijetnam ima istoriju povezivanja tetovaža sa kriminalcima i bandama. Ovo je i dalje veoma rasprostranjen stav, posebno u ruralnim područjima i među starijim stanovnicima.

Profimedia
 

Danska

U ovoj zemlji od 1996. godine i formalno je zabranjeno tetoviranje šaka, vrata ili lica. Ali, po svoj prilici samo na papiru, jer ako prošetate Kopenhagenom, videćete mnoge s tetovažama upravo na ovim mestima.

Havaji

Ovde je zabranjeno tetoviranje na dva mesta, osim ako vam to ne dozvoli, verovali ili ne, lekar. Primera radi, za tetoviranje iza uha ili kapaka obavezno je prisustvo lekara, tako da se ta mesta uglavnom preskaču kada je o ukrašavanju tela mastilom reč.

Profimedia
 

Severna Koreja

Kao i sve, i tetoviranje je u ovoj zemlji strogo pod nadzorom komunističke partije. Tako recimo, ne smete staviti reč „ljubav“ ako njom prikazujete osećanja prema svojoj porodici, ali ukoliko pokazujete osećanja prema državi – to je dobrodošlo. S druge strane, ukoliko želite sliku Kim Džong Una ili nekog od njegovih predaka, smešiće vam se višegodišnja robija, jer su slike vladajućih – svete i kao takve strogo zabranjene.

Irska i Holandija

Irski zakon o tetoviranju je jedan od nečuvenijih, jer ga nema. U zemlji nema zakona ili ograničenja, tako da svako bilo kog uzrasta može dobiti tetovažu ako želi. Srećom, renomirani studiji za tetoviranje odbijaju da nanesu mastilo na telo bilo koga ko nema najmanje 16 godina. Stvari su slične u Holandiji, gde je zakonska starosna granica za tetoviranje 16 godina, pod uslovom da klijent ima pismenu saglasnost roditelja.

Pexels
 

Ako imate tetovažu i želite da putujete svetom, najbolje je da započnete planiranje putovanja tako što ćete se informisati. Razumevanje lokalnih običaja, kulture, religije i opštih stavova prema specifičnim modifikacijama tela može vam pomoći da izbegnete probleme.

 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike