Bakini saveti koje je nauka dokazala

24.03.2022

10:00

0

Autor: 24sedam

Toliko puta smo ih čuli i verovatno pomislili - još jedna izmišljotina

Bakini saveti koje je nauka dokazala
Kakvi su horoskopski znaci kad ostare - Copyright Profimedia

Dečaci zadaju više bola tokom porođaja nego devojčice

Nauka je potvrdila da je ova teza istinita. Jedna irska studija iz 2003. godine dokazala je da žene koje rađaju dečake imaju veće šanse za komplikacije pri porođaju, što vodi k većem broju hitnih carskih rezova. Studija, naime, nudi odgovor da je to stoga što su dečaci uglavnom veći i teži od devojčica i imaju veće glave.

Jabuka na dan

Ovo smo već toliko puta čuli, a verovatno i pomislili kako je još jedna izmišljotina. Ali, ne! Jedna britanska studija iz 2013. pokazala je da kada bi svi Britanci stariji od 50 godina, svakodnevno jeli po jednu jabuku, time bi sprečili ili odložili 8.500 srčanih i moždanih udara svake godine.

Pixabay
 

Sve se menja u noći punog meseca

Vekovima se prepričava i bapska priča prema kojoj deca “malo poblesave” kada je pun mesec. Drugim rečima, ljudi, ali i životinje menjaju raspoloženje u vreme punog meseca. Naučnici tek treba da dokažu da su ponašanje, plodnost i natalitet uslovljeni lunarnim obrascem. Ali, jedna studija je dokazala da neki ljudi teže spavaju u vreme punog meseca, čak i kada spuste roletne na prozoru spavaće sobe, piše opanak.rs.

Klin se klinom izbija

Ako ste preterali sa pićem prethodne noći i osećate se mamurno, bake bi vam rekle da se odmah popijete jedno piće kako bi se rešili mamurluka. Nauka ih i u tome potvrđuje. Pokazalo se, naime, da konzumiranje male količine alkohola može olakšati mamurluk. Ipak, znajte da ublažavanje mamurluka na ovaj način može povećati opasnost od zavisnosti od alkohola. Zato, postoji drugi savet: popijte veliku čašu vode pre odlaska u krevet, ako već morate piti alkohol.

Profimedia
 

Brojite ovce da lakše zaspite

Stare žene govorile su deci koja ne mogu zaspati da sklope oči i broje ovce. I opet se ispostavilo da su bile u pravu. Za dokaz ovome nije čak potrebna ni naučna studija. Naime, upotreba vizualizacije ili mentalnih slika svakako može pomoći da brzo otputujete u “zemlju snova”. Kako? To vam pomaže da odvratite misli od stresnih razmišljanja ili anksioznih misli koje su često povezane s nesanicom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike