Havajski lei: Venac mira i dobrodošlice koji trudnice ne treba da nose oko vrata

09.03.2022

15:30

0

Autor: 24sedam

Lei je znak dobrodošlice i pažnje zato ga nikada ne valja odbiti

Havajski lei: Venac mira i dobrodošlice koji trudnice ne treba da nose oko vrata
profimedia-0219522480 - Copyright Profimedia

Na Havajima nijedna proslava nije potpuna bez lei venca, ali da biste nosili tradicionalni venac od cveća ne treba vam povod, već se možete njime okititi kada god to poželite.

Osim cveća, sadrži i lišće, semenke, orašaste plodove, perje, pa čak i kosti i zube raznih životinja.

Lei je znak dobrodošlice i pažnje stoga ga nikada ne treba odbiti, a nepristojno ga je i skinuti u prisustvu osobe koja vam ga je poklonila. Ako to ipak morate učiniti, budite što diskretniji.

Profimedia
 

Na Havajima je darivanje cvetnim vencima nezaobilazno u prilikama kao što su rođendani, godišnjice, venčanja i mature, te tako nije neuobičajeno videti maturante sa toliko venaca po sebi da im se ne vidi lice od silnog cveća.

Zanimljivo je da se trudnicama daje lei koji nije spojen u venac jer na Havajima veruju da je to znak loše sreće jer simbolizuje pupčanu vrpcu vezanu oko detetovog vrata.

Profimedia
 

Vence su na Havaje doneli polinezijski putnici koji su došli s Tahitija u kanuima i koristili su ih za ulepšavanje, ali i odavanje počasti starijima. Lei napravljen od biljke Alyxia stellata imao je najveću vrednost.

Koristio se u verskim ritualima, ali i označavanju mirovnog sporazuma između suprotstavljenih poglavica. U Heiauu (hramu), poglavice bi simbolično ispreplele biljku, a njen završetak službeno je uspostavljao mir između dve strane, piše punkufer.dnevnik.hr.

S pojavom turizma, lei je postao simbol Havaja za milione turista. Pri odlasku mnogi bi bacali vence u more u nadi da će se i oni, kao i lei, jednog dana ponovno vratiti na ostrvo.

Profimedia
 

Na Havajima se svake godine prvog maja obležava “Lei day”. Praznik je osmislio pesnik i pisac Don Blanding 1927. godine kako bi sačuvao tradiciju. Danas se ovaj dan slavi brojnim lokalnim događanjima, uz nezaobilaznu povorku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike