Bube oko vrata ili na reveru! Bizaran viktorijanski trend nošenja nakita od živih insekata

02.03.2022

13:00

0

Autor: 24sedam

Moda koja prosto tera čoveka da se zapita zašto i kako je neko mogao da hoda okolo noseći živog insekta na sebi

Bube oko vrata ili na reveru! Bizaran viktorijanski trend nošenja nakita od živih insekata
profimedia-0650285721 - Copyright Profimedia

Modni svet je godinama povezivan sa okrutnošću prema životinjama. Ali postojao je jedan posebno čudan trend koji datira još od kraja devetnaestog veka.

Tokom 1890-ih ne bi bilo čudno videti uglednu ženu koja na reveru ili oko vrata nosi živu bubu. Bila bi u malom kavezu na lancu, ili još gore prišivena direktno na odeću.

Profimedia
 

Bube i gušteri su se prodavali kao „kameleoni“ koji bi menjali boju kako bi odgovarali ženskoj odeći, a žene koje bi ih koristile kao nakit znale su da kažu da su blistale i sijale kao nijedan dijamant.

Profimedia
 

Smatra se da ideja o pretvaranju jezivih insekata u nešto blistavo u Engleskoj potiče od uvoza indijskih tkanina sredinom 1800-ih. Ono što se pojavilo kao fini vez iz južne Azije, evoluiralo je u modu velike ekstravagancije.

Na svom vrhuncu, eksperimentisanje sa odećom prešlo je dalje od buba u druge oblike života. Poznata je priča „Njujork tajmsa” iz 1894. godine o „Malim gušterima”, u kojoj se naglašava da su reptili bili tesno "vezani" za visoku modu.

Profimedia
 

Okrutna praksa je na kraju ukinuta, ali ova bizarna fuzija ljudske mašte i prirodnog sveta ostaje nečuveno poglavlje istorije mode.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike