Neobičan poremećaj svake godine pogađa turiste u Firenci, a jedna slika je najveći okidač

19.02.2022

19:20

0

Autor: 24sedam

Reč je o psihosomatskom stanju koje se pojavljuje pri izloženosti bogatoj kulturnoj baštini koja se može videti samo na ovom mestu

Neobičan poremećaj svake godine pogađa turiste u Firenci, a jedna slika je najveći okidač
Neobični sindromi koji pogađaju turiste - Copyright Profimedia

Počelo je sa mučninom u želucu, grčevima, onda je srce počelo ubrzano da kuca, kolena da klecaju, a dlanovi da se znoje.… Tako Stendalov sindrom opisuju oni koji su ga doživeli, a ovaj neobični poremećaj događa se isključivo posetiocima Firence, italijanskog bisera u srcu Toskane.

Pogađa barem jednog posetioca svake godine, a uzrokuje ga preplavljenost emocijama prilikom susreta s ogromnim brojem velikih umetničkih dela kojima se ovaj grad ponosi.

Obilazak Galerije Ufici, susret uživo sa Mikelanđelovim Davidom, Botičelijevim Rođenjem Venere, Karavađijevom Meduzom nekim ljudima može biti previše jer na svu tu lepotu reaguju doslovno fizičkom reakcijom nalik na ozbiljnu bolest.

Profimedia
 

A ta reakcija ima ime i prepoznata je kao psihijatrijski poremećaj, Stendalov sindrom. Reč je o psihosomatskom stanju koje se pojavljuje pri izloženosti bogatoj kulturnoj baštini koja se može videti u Firenci. Ime je dobio po francuskom piscu Marie-Henri Beyleu, koji je pisao pod imenom Stendal. On je 1817. svoju posetu Toskani ovako opisao: “Bio sam u svojevrsnoj ekstazi od same ideje da sam u Firenci. Uhvatilo me je žestoko lupanje srca… Izvor života je presušio u meni, i hodao sam u stalnom strahu da ne padnem na zemlju.”

Profimedia
 

Sindrom je službeno klinički opisan kao psihijatrijski poremećaj 1989., a to je učinio Graziella Magherini, psihijatar u firentinskoj bolnici Santa Maria Nuova. On je proučavao 106 pacijenata, sve su bili turisti, koji su iskusili vrtoglavicu, ubrzano lupanje srca, halucinacije i slabost prilikom gledanja skulptura i slika velikana kao što su Mikelanđelo i Botičeli. To se događa 10 do 20 puta godišnje i pogađa ljude koji su i inače osetljiviji, kao i onima koji su možda ceo život čekali i radovali se poseti Toskani. Čak i mimo onih koji završe u bolnici, prizori ljudi koji pred velikim delima počnu da plaču gotovo su uobičajeni.

Profimedia
 

Poseban je okidač, čini se, Botičelijevo Rođenje Venere. Pred tim remek delom je najmanje jedna osoba doživela epileptični napad, a jedan gospodin je doživeo i srčani udar, piše portal Putnikofer.hr.

Štaviše, upozoravaju da možda opčinjenost umetnošću nije poremećaj sam po sebi, već da preplavljenost osećajima pokreće neke reakcije u telu za koje je ono već imalo predispozicije, poput slabog srca. Napominju i da se ovako nešto možda događa i u drugim mestima sa puno umetničkih dela, samo to još niko nije povezao, zabeležio i registrovao kao poremećaj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike