Plešu, pevaju, sviraju, vežbaju, čak i sa preko 100 godina! Upoznajte Hunze, najzdraviji narod na svetu

15.02.2022

19:22

0

Autor: 24sedam

Osim što su dugovečni, smatraju se i jednim od najsrećnijih naroda na svetu

Plešu, pevaju, sviraju, vežbaju, čak i sa preko 100 godina! Upoznajte Hunze, najzdraviji narod na svetu
profimedia-0320918123(1) - Copyright Profimedia

Narod Hunza, njih oko 87.000, živi na granici Pakistana i Indije, a za sebe kažu da su potomci Aleksandra Velikog koji je s grupom vojnika tokom indijskog pohoda osnovao njihovu zajednicu.

Kako više nisu mogli da ga prate, ostali su da žive na Himalajima. Pripadnici ovog naroda kupaju se u ledenoj vodi, čak i na temperaturi 15 ispod nule, sa sto godina plešu i vežbaju, starije žene izgledaju kao devojke, a neretko se desi i trudnoća u šezdeset petoj godini života. Zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji, to je samo jednoj Evropljanki uspelo.

Sigurno se pitate kako je to moguće? Ni stručnjaci nisu sasvim sigurni pa poslednjih godina sprovode istraživanja njihovih životnih navika u nadi da će otkriti recept za dugovečnost.

 

Gotovo nikada se ne razboljevaju, a uz duži životni vek još i izgledaju jako mladoliko. Plešu, pevaju, sviraju, vežbaju, jedu zdravo… A osim što su dugovečni, smatraju se i jednim od najsrećnijih naroda na svetu.

Hunze kažu da tajna njihove mladolikosti leži u zdravim navikama i ishrani koja je uglavnom vegetarijanska - leti jedu sirovo voće i povrće, a zimi konzumiraju proklijale žitarice i ovčiji sir. U periodu dva meseca pre proleća, kada voće nije zrelo za jelo, Hunze ništa ne jedu. To je vreme poznato kao "gladno proljeće" i u njihovoj se istoriji strogo poštuje, piše putnikofer.hr.

Na jelovniku se često nađe paradajz, luk, šargarepa, kupus i repa, a hranu jedu sirovu ili kratko kuvanu. Zapravo jedu onoliko koliko je njihovom organizmu potrebno pa se u tome uveliko razlikuju od zapadnog, modernog sveta koji itekako ima veliki problem s prejedanjem i prekomernom težinom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Julien Herry (@picaherry)

Pažnju naučnika ovaj narod je privukao sredinom 20. veka kada ga je posetila francuska medicinska ekspedicija koja je službeno utvrdila da je prosečni vek Hunza puno duži nego kod Evropljana. Nekoliko godina kasnije održao se Međunarodni kongres o raku u Parizu gde je potvrđeno da ovaj narod ne oboljeva od te teške bolesti, što je bila neverovatna vest u svim svetskim medijima. Potvrđeno je i da Hunze retko oboljevaju od ostalih bolesti poput dijabetesa ili pak srčanih bolesti, a i sezonski grip im je nepoznanica.

 

"Budi vegetarijanac, fizički aktivan, uvek se kreći i ne menjaj ritam života" – životni je moto ovog inspirativnog naroda koji zaista može biti primer za sve nas.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike