Zamislite svet u kome robotu pričate o svom nesrećnom detinjstvu? Prema mišljenju futurologa, ovako je trebalo da izgleda 21. vek

14.01.2022

16:30

0

Autor: 24sedam

Teško je poverovati da će doći dan kada više niko neće kuvati jer za to više neće biti potrebe

Zamislite svet u kome robotu pričate o svom nesrećnom detinjstvu? Prema mišljenju futurologa, ovako je trebalo da izgleda 21. vek
profimedia-0469156490 - Copyright Profimedia

Nikola Tesla je predvideo bežičnu tehnologiju, pametne telefone i električne automobile, ali je takođe smatrao da u 21. veku više niko više neće piti kafu. Ali, Tesla nije jedini koji je pogrešno procenio kao će izgledati život posle 2020. godine.

Živećemo u letećim kućama

Britanski pisac naučne fantastike Artur Klark verovao je da će dosadne kuće iz šezdesetih godina zameniti uzbudljivije građevine koje će poput ptica selica zimi moći da odlete u toplije krajeve. Ne bismo imali ništa protiv, ali dok se to ne dogodi moraćemo još malo da pričekamo.

Profimedia
 

 

Čišćenje kuće supermlazom

Dugogodišnji urednik "New York Times"-a Valdemar Kaempfert smatrao je kako ćemo u 21. veku moći da očistimo celu kuću odvrtanjem ventila za vodu iz koga bi krenuo supermlaz koji bi očistio stan od grinja i prljavštine. Razlog tome je bila njegova vizija da će sav nameštaj biti od sintetike. Nakon mlaza vode usledilo bi sušenje vrućim vazduhom iz velike cevi. Svoja promišljanja objavio je u tekstu: „Čuda koja ćete videti u narednih 50 godina“ iz 1950., objavljenom u "Popular Mechanics-u".

Gordon Remzi će biti na berzi

U istom tekstu Kaempfert zamišlja svet u kome su Džejmi Oliver i Gordon Remzi na berzi rada, a hrana nam se dostavlja na kućni prag. Više niko ne kuva jer za tim više nema potrebe. Otišao je i korak dalje pa predvideo kako će se obični predmeti, poput peškira ili veša moći da se pretvaraju u slatkiše.

Profimedia
 

Na posao ćemo ići helikopterom

Ujutru nakon što se obučemo, moći ćemo da sednemo u helikopter i odletimo na posao. Tako su barem smatrali futuristi pre 70 godina. Ne bi to bile nikakve ogromne letelice, više manji helikopter za dvoje ljudi koji malo troši i ne budi komšiluk prilikom sletanja, piše punkufer.dnevnik.hr.

Imaćemo „para kao blata“ …

Magazin "Time" je 1966. objavio svetu kako će 21. vek biti fenomenalan. U eseju nazvanom "Futurist" predvideli su mašine koje će raditi sve umesto ljudi. Dok će mašine raditi mi ćemo se baškariti jer ćemo (prema tadašnjoj računici) zarađivati 30 hiljada dolara, što bi danas moglo biti otprilike 30 miliona dinara.

Profimedia
 

Roboti kao psihijatri

Robot - ususivač je kućni pomoćnik koga smo pre nekoliko godina upoznali. i tu je stvaljena tačka, iako su roboti do sada morali biti mnogo više od kućnog pomagala. Ariane Van de Ven je imala drugačije viđenje 21. veka. Kao stručnjak za globalne trendove verovala je da će roboti imati ulogu psihijatra i prijatelja kome ćemo pričati naše najdublje tajne i probleme koji nas more.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike