Živa laboratorija: Grad budućnosti je pred vratima Japana

24.02.2021

12:00 >> 23:04

0

Toyota je položila kamen temeljac za svoj Pleteni grad

Živa laboratorija: Grad budućnosti je pred vratima Japana
Copyright Profimedia

Grad budućnosti je pred vratima – Japana.

Toyota i kompanija Woven Planet, koja se bavi projektima za razvoj mobilnosti utemeljenih na softveru, održali su svečanost polaganja kamena temeljca za izgradnju grada budućnosti.

Toyota je ovaj projekat najavila još u januaru prošle godine na sajmu CES u Las Vegasu. Woven city ili Pleteni grad je deo priprema za doba u kojem će svi ekosistemi koji podržavaju svakodnevni život biti povezani podacima, a za cilj ima neprekidni napredak radi postizanja boljeg društva ubrzavanjem tehnološkog ciklusa i razvoja usluga.

Profimedia

Grad će funkcionisati poput velike laboratorije za ispitivanje tehnologija.

Plan je da otprilike 2000 ljudi živi u novom gradu, a ova „živa laboratorija“ predviđa stanovnike sa punim radnim vremenom i istraživače koji će testirati i razvijati tehnologije poput autonomije, robotike, lične mobilnosti i pametnih domova. Proizvođač automobila želi sve više da testira i tehnologije poput autonomne vožnje u stvarnom okruženju.

Dostava će biti automatizovana, senzori će upravljati svime, od saobraćaja, preko odvoza otpada do podsećanja stanovnika da moraju na sistematski pregled.

Profimedia

Woven City će imati tri vrste ulica međusobno isprepletenih. Jednu samo za automatizovanu vožnju, jednu za pešake, jednu za pešake u vozilima za ličnu mobilnost. Za prevoz robe služiće podzemni put.

Osnovna ideja koncepta je da bi pešaci, biciklisti i automobili mogli da dele ulice na inteligentan način. Veliki deo saobraćajne infrastrukture, poput postrojenja za proizvodnju goriva ili ćelije za proizvodnju energije bio bi postavljen pod zemljom.

Zgrade će biti izgrađene od drveta i na krovu opremljene solarnim ćelijama.

Profimedia

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike