Singapur u borbi protiv klimatskih promena gradi solarne farme pored obale

11.03.2021

13:30 >> 11:50

0

Trinaest hiljada solarnih panela, usidrenih u morsko dno, obezbeđuje energiju za 1.500 stanova tokom cele godine

Singapur u borbi protiv klimatskih promena gradi solarne farme pored obale
Copyright Profimedia

Kako Singapur nema dovoljno brzih reka za hidroelektrane, niti vetrova za vetro-turbine, a ima more, zvaničnici su shvatili da je solarna energija jedini izbor.

Hiljade solarnih panela se trenutno postavlja na obali Singapura kako bi ova država dala svoj doprinos u borbi protiv globalne klimatske krize i svojim stanovnicima priuštila zdraviju životnu sredinu.

Sam Singapur niji veliki, otprilike je veličine polovine Londona, a ipak je jedna od veoma prosperitetnih zemalja. Uvek u korak s napretkom, ide i zagađenje. Prema zvaničnim podacima, Singapur pripada krugu onih koji imaju najveću emisiju ugljen-dioksida po glavi stanovnika u Aziji.

Profimedia

Jedna od novih solarnih farmi se proteže obalom Singapura u Johorskom moreuzu koji razdvaja Singapur i Maleziju. Za morsko dno je „usidreno“ 13.000 solarnih panela čiji kapacitet iznosi pet megavati električne energije. To je sasvim dovoljno za snabdevanje gotovo 1.500 stanova tokom cele godine.

Paneli se proizvode u Kini, koja je najveći proizvođač solarnih panela na svetu, a za dno se vezuju uz pomoć lanaca i betonskih blokova.

Zvaničnici Singapura planiraju da završe još jedan projekat do kraja godine koji će činiti 122.000 solarnih panela u rezervatu Tenge.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike