Zanimljivi svet Gugla: Stotinu koza pase travu oko sedišta kompanije, a veseloj atmosferi doprinose Ti-Reks, svemirski brod i ružičasti flamingosi

26.04.2021

15:30 >> 12:22

0

Nezvanični moto kompanije je: Ne budi zao

Zanimljivi svet Gugla: Stotinu koza pase travu oko sedišta kompanije, a veseloj atmosferi doprinose Ti-Reks, svemirski brod i ružičasti flamingosi
Copyright Profimedia

Iznenadićete se koliko malo znate o jednom od najprogresivnijih brendova na svetu.

Kompaniju Gugl su osnovali Lari Pejdž i Sergej Bin 15. septembra 1998. godine, za vreme doktorskih studija na Univerzitetu Stanford kao privatnu kompaniju. Već sledeće godine su pokušavali da je prodaju za milion dolara. Nije bilo zainteresovanih. Gugl danas vredi više od 300 milijardi dolara.

Iste godine korisnici su dnevno vršili oko 500 000 pretraživanja. Danas postoji više od 2 miliona Gugl pretraga u sekundi.

Gugl uzima u obzir preko 200 faktora pre nego što vam u deliću sekunde isporuči najbolje rezultate za vašu pretragu.

Profimedia

Pročitajte još:

U avgustu 2013. godine Gugl nije bio dostupan 5 minuta, što je za posledicu imalo pad globalne upotrebe Interneta za 40%.

Otkako je Gugl 2007. pokrenuo opciju Street View, tim je fotografisao više od 7,2 miliona kilometara puta. Kada je prvi put predstavljen, predstavio je 5 američkih gradova snimljenih kamerama od 5 megapiksela. Danas Street View ima slike sa svih kontinenata i koristi kamere od 75 megapiksela.

Stranica Gugl se otvara brže od bilo kog sajta. Zato mnogi otvaraju Gugl kada hoće da testiraju internet konekciju.

Šest milijardi sati video materijala pregleda se svakog meseca na mreži YouTube, čiji je vlasnik Gugl. To je, otprilike, malo manje od jednog sata sadržaja za svaku osobu na planeti.

Više od milijardu Android telefona isporučeno je prošle godine. To znači da Googlov operativni sistem sada ima zapanjujućih 81% udela na tržištu.

Profimedia

Pročitajte još:

Gugl ima više od 53.600 zaposlenih u 70 kancelarija u više od 40 zemalja širom sveta. Zaposleni se zovu Googlers, a novajlije ili radnici koji su na probnom radu Nooglers.

Gugl početna stranica je dostupna na 80 jezika. Gugl prevodilac je takođe dostupan na isto toliko jezika. Poslednji dodati jezici su: somalijski, zulu, mongolski, nepalski, pandžabi i maorski.

Gugl takođe radi i kao planer venčanja. Uz njegovu asistenciju lakše se planira poseban dan.

Da li ste znali da postoji i rotirana verzija Gugla poznata kao „Google Mirror“ koja će vam sve što ste pretražili prikazati obrnuto, odnosno kao odraz u ogledalu.

Profimedia

Glavni kampus Gugla u Kaliforniji, podređen je vožnji bicikla, na kojima se može obići ceo kompleks, a na raspolaganju je preko 1000 dvotočkaša obojenih u prepoznatljive boje Guglovog logoa.

Gugl redovno iznajmljuje na stotine koza da „kose“ travu oko sedišta kompanije.

Disciplinovani psi dobrodošli su u kancelarije, ali mačke bolje ne, zbog broja prisutnih pasa.

Sedište kompanije je puno čudnih i zabavnih ukrasa, poput Ti-Reksa po imenu Sten, svemirskog broda, ružičastih flamingosa, Lego figura, Android statua i sve to u bojama Gugla.

Na kraju, Gugl danas ima 12,2 miliona sledbenika na Tviteru. Ako želite da budete u toku sa svim događajima u najmoćnijem pretraživaču, zapratite ga.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike