Dogovor vredan četvrt milijarde: Open AI će ipak platiti pristup podacima iz relevantnih medija

25.05.2024

17:51

0

Autor: V. I.

OpenAI dobija pristup sadržaju iz publikacija News Corpa i koristi ga za treniranje svojih modela vešačke inteligencije

Dogovor vredan četvrt milijarde: Open AI će ipak platiti pristup podacima iz relevantnih medija
Copyright Profimedia

OpenAI i News Corp, vlasnik medija Wall Street Journal, MarketWatch, Sun i više desetina drugih izdavačkih brendova, sklopili su višegodišnji ugovor o objavljivanju vesti iz ovih publikacija u ChatGPT-ju. OpenAI će moći da pristupi aktuelnom i arhiviranom sadržaju iz publikacija News Corpa i koristi podatke za dalju obuku svojih AI modela.

Ugovor između OpenAI i News Corp

Dve kompanije nisu otkrile detalje ugovora, ali se procenjuje da će News Corp dobiti 250 miliona dolara za pet godina, u gotovini i kreditima. "Digitalno doba karakteriše dominacija distributera, često na račun kreatora, a mnoge medijske kompanije je odnela nemilosrdna tehnološka plima. Sada je na nama da maksimalno iskoristimo ovu priliku“, rekao je Robert Tomson, izvršni direktor kompanije News Corp.

Unsplash
 

 

Verodostojni podaci za obuku AI modela

Do sada su AI kompanije obučavale svoje modele koristeći javno dostupne podatke sa interneta, često bez saglasnosti kreatora. U poslednje vreme zato se sklapaju finansijski poslovi s medijima kako bi osigurali da modeli veštačke inteligencije mogu biti obučeni na informacijama koje su aktuelne i verodostojne.

Partnerstva s drugim medijima

Tokom proteklih nekoliko meseci, OpenAI je najavio partnerstvo sa sledećim medijima: Reddit, Financial Times, Dotdash Meredith, Associated Press, nemački izdavač Axel Springer, koji poseduje Politico i Business Insider u SAD, te Bild i Die Welt u Nemačkoj, kao i španski Prisa Media. Prošlog meseca, News Corp je takođe potpisao ugovor vredan između pet i šest miliona dolara sa Guglom.

Reakcije medija na ugovore s AI kompanijama

Meta Platforms takođe razmatra sklapanje ugovora sa izdavačima vesti kako bi dobili pristup podacima. Neki izdavači su i dalje oprezni u pogledu sklapanja ovih ugovora. New York Times je tužio OpenAI i Microsoft zbog korišćenja sadržaja za obuku sistema veštačke inteligencije, dok su NYT, BBC i Verge blokirali OpenAI da prikuplja podatke sa svojih veb lokacija, piše Engadget.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike