Veštačka inteligencija uvodi revoluciju u svet vinarstva: AI u borbi protiv prevara

07.12.2023

17:08

0

Iako algoritam postiže impresivnu tačnost od 99 odsto u identifikaciji odakle vino potiče, još uvek se bori sa određivanjem godine berbe, sa uspešnošću od oko 50 odsto

Veštačka inteligencija uvodi revoluciju u svet vinarstva: AI u borbi protiv prevara
Ilustracija - Copyright Pexels

U svetu gde su vinske prevare postale sofisticirana umetnost, naučnici su pronašli novog saveznika u veštačkoj inteligenciji. Razvijen je algoritam koji sa izuzetnom preciznošću analizira hemijski sastav vina, identifikujući čak i specifično imanje odakle potiče grožđe.

Koristeći metodu gasne hromatografije, istraživači sa Univerziteta u Ženevi su analizirali 80 vina iz regiona Bordo u Francuskoj. Algoritam se ne oslanja na pojedinačna jedinjenja, već na celokupni hemijski profil vina, stvarajući jedinstveni "potpis" svakog uzorka.

- Prvi put pokazujemo da imamo dovoljno osetljive hemijske analize da možemo da uočimo razliku. Rezultati algoritma se prikazuju na dvodimenzionalnoj mreži, gde se vina sa sličnim hemijskim potpisima grupišu zajedno - ističe profesor Aleksandar Puže.

Zanimljivo je da su položaji klastera na ovoj mreži odražavali geografske lokacije vinograda. Ova otkrića ne samo da pomažu u identifikaciji lažnih vina, već pružaju i detaljan uvid u karakteristike svakog vinogradarskog područja.

24sedam/Goran Sivački
 

Iako algoritam postiže impresivnu tačnost od 99 odsto u identifikaciji odakle vino potiče, još uvek se bori sa određivanjem godine berbe, sa uspešnošću od oko 50 odsto.

Ovo istraživanje, koje će se uskoro pojaviti u naučnom časopisu "Communications Chemistry", ističe mogućnosti primene mašinskog učenja u borbi protiv vinskih prevara. U Evropi, gde vinske prevare prouzrokuju gubitke od tri milijarde evra godišnje, ova tehnologija predstavlja veliki korak napred.

Profesor Puže vidi šire mogućnosti primene ove tehnike: „Ovo bismo mogli da iskoristimo da otkrijemo koje mešavine bi nam dale još bolji kvalitet.“

Time se otvara put ka revoluciji u procesu proizvodnje vina, čineći ga efikasnijim i ekonomičnijim.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike