Ako čujete ovu šifru na letu, znate da ste u ozbiljnoj opasnosti: Tajna iza broja "7500" na nebu

01.10.2023

19:34

0

Autor: K. B.

Osoblje na letu često koristi tajne šifre kako ne bi izazvalo paniku među putnicima

Ako čujete ovu šifru na letu, znate da ste u ozbiljnoj opasnosti: Tajna iza broja "7500" na nebu
Copyright Profimedia

Prema informacijama iz Dejli telegrafa, osoblje na letu ima niz tajnih šifri koje koristi u komunikaciji kako bi očuvalo spokoj među putnicima.

Jedna od tih šifri je "7500". Iako su neke šifre očigledne, kao što je šifra "mejdej" (eng. "upomoć"), koja označava da je avion u neposrednoj opasnosti, postoje i druge šifre koje se koriste za različite situacije. Na primer, "pan-pan" šifra se koristi kako bi se signaliziralo da se nešto pokvarilo u avionu. Međutim, "7500" je šifra koju stvarno ne želite da čujete tokom leta, jer se koristi u slučaju otmice. Važno je napomenuti da, ukoliko ste na letu koji je otet, verovatno ćete saznati za to pre nego što čujete bilo kakvu upotrebu ove šifre, jer je ona namenjena da upozori druge avione i kontrolu vazdušnog saobraćaja na opasnost.

Profimedia
 

Pored "7500", postoje i druge šifre u avio-industriji. Na primer, šifra "7700" se koristi kao opšti signal za hitne slučajeve, dok piloti koriste šifru "7600" kako bi signalizirali da su izgubili kontakt sa kontrolom leta.

Napomena za one koji se nalaze na aerodromu: Ako čujete nekog da izgovara reči "Code Adam", to označava da je dete izgubljeno na aerodromu i aktivirana je procedura za pronalaženje deteta.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike