Turska uspešno testirala prvi leteći automobil "Cezeri"

16.09.2020

15:21 >> 15:26

0

Autor: 24sedam

Poslastica za sve ljubitelje adrenalina i automobila

Turska uspešno testirala prvi leteći automobil "Cezeri"
Copyright profimedia

Prvo autonomno leteće vozilo Turske, nazvano “Cezeri”, uspešno je testirano u Istanbulu, saopštio je proizvođač tog vozila, kompanija Bajkar, javlja agencija Anadolija. Za dizajn i proizvodnju zaslužni su turski inženjeri, a “Cezeri” je tokom testnog leta prototipa teškog 230 kilograma, leteo na visini od deset metara, navodi Bajkar u saopštenju.

profimedia

“U narednoj fazi ćemo napraviti naprednije prototipe i obavićemo letove uz učešće vozača”, rekao je Seldžuk Bajraktar, jedan od rukovodilaca kompanije.

On je naveo da će biti potrebno od 10 do 15 godina da se “Cezeri” nađe u gradskom saobraćaju, a da će za tri do četiri godine moći da se koristi rekreaciono u ruralnim sredinama.

“Cezeri” je predstavljen prošlog septembra na sajmu tehnologije i avijacije Teknofest održanom u Istanbulu. Automobil je nazvan po Ismailu al-Jazariju, inženjeru i naučniku iz 12. Veka.

Kompanija Bajkar, koja je osnovana 1984, proizvodi vojne (borbene) i civilne dronove, kontrolne sisteme, simulatore i sisteme za avijaciju.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike