„Call of duty Black Ops: Cold War” stvarniji nego ikad pre

17.09.2020

16:19 >> 14:09

0

Najpopularnija pucačina svih vremena u najnovijem nastavku o KGB špijunu Juriju Bezmenovu

„Call of duty Black Ops: Cold War” stvarniji nego ikad pre
Copyright profimedia

Kada je Edvard Snouden, bivši radnik CIA i NSA, preko Hongkonga pobegao u Moskvu, čovečanstvo je saznalo za programe obaveštajnih službi u Americi koje se bave nadzorom pojedinaca. „Slučaj Snouden” aktuelizovao je i predsednik Amerike Donald  Tramp, koji čak spominje i pomilovanje odbeglog špijuna, rekavši da mora podrobnije da se upozna sa njegovim slučajem. Njegovo ime sigurno će se u danima pred nama čuti mnogo puta zahvaljujući firmi „Activision”, koja će u svom najnovijem delu popularne igre „Call of duty Black Ops: Cold War” podsetiti poznavaoce istorije obaveštajnih službi na slučaj još jednog špijuna. Ovoga puta izbor je pao na Jurija Bezmenova.

 

profimedia

U pitanju je agent KGB-a koji je sedamdesetih godina iz Indije prebegao prvo u Kanadu, a onda se stavio američkoj obaveštajnoj službi na raspolaganje sa svim informacijama koje je imao o subrverzivnom radu  moćnog sovjetskog KGB-a uperenom protiv Amerike. Ovaj slučaj predstavljen je u najnovijem delu popularne franšize kao narativni dokumentarac, gde zaista čujemo Jurija Bezmenova kako govori o subverzivnim  metodama KGB-a. Šta je to što povezuje Snoudena i Bezmenova? Baš kao i Snouden, ni Jurij Bezmenov nije mogao da podnese gušenje slobode pojedinca. Bezmanov je doživeo u Americi veliku popularnost kroz intervjue i knjige koje je objavio, a u kojima  je pojasnio metode specijalnog psihološkog rata koji se vodi protiv neprijateljske države.

A kakva je veza između gejmera koji iz svojih udobnih fotelja prelaze različite nivoe popularne franšize „Call of  Duty” i stvarnih agenata najmoćnije obaveštajne službe na svetu, nekada zloglasnog KGB-a?

Agenti koji su iz raznih razloga promenili tim, nisu ništa novo. Snouden je samo poslednji u nizu. Informacije koje su agenti sa sobom nosili bile su toliko značajne da kada bi se uporedile sa sportskim transferima, bilo bi to kao prelasci u drugi tim fudbalera poput Ronalda i Mesija, samo u jednom sasvim drugom svetu.

I dok tinejdžeri spasavaju ovaj svet kroz virtuelne igre, paralelno se odvija jedan nevidljivi život. Život Snoudena i Bezmanova. U tom svetu leži čitavo čovečanstvo. Teret koji nose, nekada ih i slomi. Tek onda saznamo za njih.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike