Američki naučnici prave dronove od prepariranih ptica

08.05.2023

22:43

0

Autor: K. O.

Tako izgleda obrnuti inženjering

Američki naučnici prave dronove od prepariranih ptica
ptice - Copyright Profimedia

Naučnici u Novom Meksiku udahnuli su novi život mrtvim pticama. Svojim nekonvencionalnim pristupom istražuju divlje životinje tako što preparirane ptice pretvaraju u dronove kako bi proučavali njihovo letenje.

Dr Mostafa Hassanalian, profesor s Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novog Meksika u Socorru, inače vođa ovog projekta, otkrio je da veštačke, mehaničke ptice nisu dale rezultate koje je tražio.

"Došli smo na ideju da možemo upotrebiti mrtve ptice i od njih napraviti dronove", rekao je.

"Sve je tu... radimo obrnuti inženjering."

Ovi dronovi i dalje su u test fazi, a nalaze se u namenski izgrađenom kavezu na univerzitetu i mogu se koristiti za bolje razumevanje formiranja i obrazaca leta jata. To se pak može primeniti na vazduhoplovnu industriju, objasnio je Hassanalian.

24sedam/Profimedia
 

"Ako naučimo kako ove ptice upravljaju energijom između sebe, možemo (to) primeniti u budućnosti u vazduhoplovnoj industriji kako bismo uštedeli više energije i goriva", rekao je.

Naučnik Brenden Herkenhoff s New Mexico Techa bavi se bojom ptica i efikasnošću leta. Dok mnogi misle da je boja ptice način privlačenja partnera ili kamuflaže, Herkenhoff proučava kako boja utiče na efikasnost leta.

"Sproveli smo eksperimente i utvrdili da za naše avione s fiksnim krilima primena određene boje može promeniti učinkovitost leta. Verujemo da isto važi i za ptice", rekao je.

Prototipovi preparirane ptice lete najviše 20 minuta, pa je sledeća faza pronaći način da lete duže i sprovesti testove u divljini među živim pticama, ispričao je Hassanalian, a prenosi Index.hr.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike