Opasan nivo zračenja na Mesecu

27.09.2020

10:00 >> 09:08

0

Autor: S.Kalaba

Svemirsko zračenje otkrila kineska sonda

Opasan nivo zračenja na Mesecu
Copyright Profimedia

Svemirsko zračenje na Mesecu je dva do tri puta veće nego na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će biti najveća opasnost za istraživače u budućnosti, otkrila je kineska lunarna sonda Čange-4.

Kineska sonda je sletela na daleku stranu Meseca u januaru 2019. godine a sada je kinesko-namački tim izneo podatke o zračenju u američkom časopisu “Sajens Advansis”. Ovo je, inače, prvo puno merenje o izloženosti zračenja na Mesecu.

Pixabay

Podaci su od vitalne važnosti i za NASU, ali i sve druge subjekte koji planiraju da šalju astronaute na Mesec, prenosi Međunarodni kineski radio.

-Ovo je ogromno dostignuće jer imamo skup podataka koje možemo koristiti za merenje nivoa osnovnog zračenja i da bolje razumemo potencijalni rizik za ljude na Mesecu, rekao je Tomas Berger, fizičar iz medicinskog instituta Nemačke svemirske agencije.

NASA je početkom marta počela da prikuplja prijave za novu klasu astronauta za istraživanje Meseca. Lista kandidata bi trebalo da bude spremna do 2021.godine ali se još uvek ne zna koliko će kosmonauta biti primljeno. Tokom prethodne selekcije, od 18.300 prijava prihvaćeno je samo 12.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike