Čuvena četvorka menja pozicije - istorijski trenutak za Xiaomi

01.11.2020

15:30 >> 12:01

0

Ostvario rast prodaje od čak 40 posto

Čuvena četvorka menja pozicije - istorijski trenutak za Xiaomi
Copyright Pixabay

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi po najnovijim istraživanjima, zauzeo je treće mesto među svetskim proizvođačima telefona. Ovo je istorijski momenat za Xiaomi jer je sa trećeg mesta potisnuo čuvenu kompaniju Apple sa svojim modelima.

Prema podacima  tri istraživačke kompanije – International Data Corporation (IDC), Counterpoint i Canalys, ovo je prvi put da je Xiaomi zauzeo treće mesto. Podaci se odnose na zadnje tromesečje u godini. Xiaomi je ostvario rast prodaje od čak 40 posto. Broj isporučenih aparata ovog proizvođača mobilnih telefona kreće se između 46,2 miliona i 47,1 miliona.

U međuvremenu, njegov najbliži rival, Apple, pao je na četvrto mesto sa isporučenih 41,6 miliona Iphona što je 10 posto manje u odnosu na prošlu godinu.

Pixabay

Na uspeh Xiaomija sigurno su uticali problemi koje ima najveći kineski proizvođač mobilnih telefona Huawei. Naime, ta kompanija je pala sa trona usled američkih sankcija, pa je tako na prvo mesto izbio Samsung sa 80 miliona prodatih telefona dok je Huawei na drugom mestu sa isporučenih 50 miliona uređaja. Neki analitičari veruju da je uparavo Xiaomi preuzeo deo kupaca od kompanije Huawei.

U Evropi,  isporuke Huawei aparata pale su za 25 posto, dok je Xiaomi porastao za čak 88 posto.

Podsećamo da je Trampova administracija stavila Huawei prošle godine na svoj zloglasni ‘Entity List’, čime je zabranila američkim kompanijama poslovanje s kineskim tehnološkim gigantom. Tako je Huawei na svojim pametnim telefonima izgubio pristup ažuriranjima Google Android softvera. To je dovelo do gubitka dela kupaca.

I to nije bilo dovoljno, nego Vašhington nastavlja sa pritiskom na kineskog proizvođača preko stranih kompanija koje proizvode čipove za potrebe kompanije Huawei, tako što su svim kompanijama koje koriste američku tehnologiju, nametnule obavezne licence pre slanja proizvoda u Huawei.

Pročitajte još:

Amerika donela novu odluku: Šta će biti sa Huavejem?

Mobilni telefoni mogu preneti zarazu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: rt.com

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike