Neverovatan vinski podrum koji se proteže na 200 kilometara, čuva rekordnih 2 miliona boca i može se obići samo automobilom

19.12.2021

20:00

0

Upisan je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveći podrum vina na svetu

Neverovatan vinski podrum koji se proteže na 200 kilometara, čuva rekordnih 2 miliona boca i može se obići samo automobilom
profimedia-0020548715 - Copyright Profimedia

Milestii Mici u Moldaviji je najveći vinski podrum na svetu osnovan 1969. godine u svrhu skladištenja i čuvanja visokokvalitetnih vina.

Podzemno vinsko kraljevstvo je ranije bilo rudnik krečnjaka koji je pretvoren u ogroman vinski podrum. Kada se rudnik zatvorio, postao je savršen vinski podrum za susedni vinograd jer zidovi od krečnjaka zadržavaju vlagu i održavaju nisku temperaturu, što su idealni uslovi za berbu crnog vina.

Profimedia
 

Na ulazu u Milestii Mici dočekuje vas čak i vinska fontana u obliku velike bačve. A potom vas put vodi u podzemlje, gdje se na temperaturama od 12 do 14 stepeni čuvaju boce najfinijeg vina. Neke od njih stoje decenijama, a ukupno ćete na ovom mestu pronaći dva miliona flaša vina. Većinu njih čine crvena vina, 20 posto su bela, a 10 posto desertna vina.

Nije poseban samo po tome što je upisan u Ginisovu knjigu svetskih rekorda, već i po tome što se može razgledati samo vozeći se u automobilu, što ga svakako čini jednom od najboljih turističkih atrakcija u Moldaviji i jedinstvenim svetskim iskustvom.

Profimedia
 

Podrum je organizovan poput grada za sebe i proteže se na ogromnih 200 kilometara. Svaki kutak predstavlja "ulicu" koja nosi ime po sorti koju čuva: Pinot, Marlot, Cabernet Sauvignon... Koliko je prostor nalik gradu, govori i podatak da kroz podrum možete proći samo biciklom ili autom, vodeći se uobičajenim saobraćajnim pravilima.

Ovaj podrum je svojevrsni muzej u kome možete videti auto koji koriste Putin, Angela Merkel i Džo Bajden kada dolaze u posetu, najskuplja vina sveta, egzotična vina s lekovitim biljem, ali i kolekciju koja je pripadala zloglasnom Hermanu Geringu...

Profimedia
 

Moldavija je hiljadama godina negovala tradiciju vinogradarstva, a u vreme Sovetskog Saveza opskrbljivala je vinom sve republike. Svaka druga flaša konzumirana u SSSR-u poticala je iz Moldavije.

Jednom prilikom ovaj podrum posetio je i Jurij Gagarin, sovetski astronaut i vojni pilot, a prilikom razgledavanja vinarije – izgubio se!

I danas se turistički vodiči šale kako mu je očigledno bilo lakše da ode u svemir nego da pronađe izlaz iz ovog carstva pića.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike