Nije za ljude slabog srca! Turistička tura kroz nekada najveću mentalnu ustanovu na svetu

12.12.2021

19:55

0

Za ljubitelje mračnog turizma

Nije za ljude slabog srca! Turistička tura kroz nekada najveću mentalnu ustanovu na svetu
profimedia-0170865718 - Copyright Profimedia

Godine 1837, vlasti Džordžije odobrile su osnivanje „Utočišta za ludake, idiote i epilepsiju“. Pet godina kasnije, objekat je preimenovan u državnu ludnicu u nekadašnjoj prestonici Milledgeville.

Ova ustanova je stekla nacionalno priznanje tokom 1960-ih godina kao najveća mentalna ustanova na svetu sa preko 12.000 pacijenata, 6.000 zaposlenih i više od 20.000 hektara zemlje.

Prvi pacijent, Tilman B. stigao je u decembru 1842. Umro je od „manijakalne iscrpljenosti“ u prvoj godini boravka u bolnici.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Scott Kilgore (@kilgorelife)

 

Napuštene prostorije, zarđali uređaji i neobično groblje sa hiljadama spomenika označenih brojevima, stvaraju jeziv utisak koji privlači obožavatelje mračnog turizma. Bodljikava žica i sablasni hodnici bude znatiželju o tajnama koje skriva propali sanatorijum otvoren 1837. godine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Steve Brodt (@stevebrodt)

 

Roditelji su svakodnevno opominjali decu koja nisu bila poslušna pretnjom: „Poslaću te u Milledgeville!“ Džordžijski romanopisac Teri Kej se priseća da je 1940-ih to bila jedna od retkih reči sa velikom snagom – Milledgeville, Grad ludaka. Bila je to reč straha i misterije.

 

 

Na hiljade Amerikanaca lečilo se ovde, često protiv svoje volje, neretko i bez opravdanog uverenja o psihičkoj bolesti.

Doktori su koristili psihijatrijske alate tog vremena — lobotomiju, insulinski šok i ranu terapiju elektrošokovima — zajedno sa daleko manje sofisticiranim tehnikama: deca su bila zatvarana u metalne kaveze, a odrasli su bili primorani da se kupaju u vreloj ili ledenoj vodi.  

 

 

Do 1950. broj pacijenata je prerastao bolničke kapacitete. Na jednog lekara bilo je dvesta, čak i trista pacijenata koji nisu mogli dobiti odgovarajuću negu potrebnu za oporavak. Bolnica je počela da se gasi tokom šezdesetih i sedamdesetih godina i jedno vreme je radila kao zatvor. 2010. je zauvek zatvorila svoja vrata. Danas je popularna turistička atrakcija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike