Bez njih se ne vraća kući! Šareni svet suvenira

02.12.2021

15:00

0

Iz Češke se ne vraća bez marionete, iz Rusije bez matrjoške, a Holandija se ne napušta bez klompi

Bez njih se ne vraća kući! Šareni svet suvenira
profimedia-0033821003 - Copyright Profimedia

Putovanje nije putovanje ako sa njega ne ponesemo bar jednu sitnicu koja će nas na njega podsećati. Naša želja za sakupljanjem uspomena je toliko snažna da nam ne dozvoljava da se sa odmora vratimo „praznih ruku“.

Koliko država i naroda, toliko običaja i suvenira specifičnih za svaku zemlju pojedinačno.

Piramide, sfinga, kamile, faraoni… Ne možete napustiti Egipat bez jedne od ovih figura u svom prtljagu.

Pored svetski poznatih turističkih atrakcija kao što su Tauer bridž, Big Ben ili “Londonsko oko”, glavni grad Velike Britanije ima još nešto što svaki turista treba da vidi, slika, ali i ponese kao suvenir u umanjenom obliku – crveni dvospratni autobus, čuveni engleski dabldeker.

Profimedia
 

Švedska je zemlja u kojoj su živeli Vikinzi i u kojoj je i danas prisutan kult ovih srednjovekovnih ratnika i pomoraca. Tako i ne čudi što su kacige s vikinškim rogovima među suvenirima koje većina turista želi da iz Švedske ponese kući.

Zahvaljujući hladnom vremenu, Norveška je poznata po tome što proizvodi visokokvalitetne pletene džempere. Ne samo što izgledaju lepo, već će vas zagrejati ma koliko da je hladno.

Profimedia
 

Ako kažete Rumunija, prvo što će vam pasti na pamet su grof Drakula i njegov zamak u Bukureštu. Nije ni čudo što su sve lokalne prodavnice suvenira bukvalno prepune sitnica sa temom Drakule.

Profimedia
 

Mocart kugle, slatki suveniri presvučeni čokoladom, punjeni marcipanom i nugatom, jedna su od najomiljenijih austrijskih poslastica. U Salcburgu ih je stvorio 1890. godine Paul Furst, koji je odlučio da svoje stvaralaštvo imenuje po poznatom austrijskom kompozitoru Volfgangu Amadeusu Mozartu.

Češke marionete su prelepe ručno rađene lutke koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Njima se upravlja pomoću žica i jednim centralnim štapom. Važan su deo češke kulture i istorije i čest suvenir koji turisti ponesu kao uspomenu pri napuštanju ove zemlje.

Profimedia
 

Poznata i kao ruska babuška, matrjoška je set drvenih lutaka od najmanje do najveće, smeštenih jedna u drugu. Ovaj suvenir je postao toliko popularan da se može naći i u drugim zemljama, iako je poreklo lutke čisto rusko.

Profimedia
 

Najpoznatiji nemački suvenir je pivo, dok je na Kipru najprodavanije vino. U drugim delovima sveta popularnija je obuća, pa se tako iz Holandije ne vraća bez klompi, a iz Španije bez espadrila.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike