Po kojim sve ličnostima mesta u Srbiji nose imena: Od narodnih heroja, preko ministara, do pisaca

19.11.2021

20:10

0

Obično su posle ratova i velikih previranja naselja u Srbiji dobijala nova imena

Po kojim sve ličnostima mesta u Srbiji nose imena: Od narodnih heroja, preko ministara, do pisaca
Jagodina (1) - Copyright Printscreen/YouTube

U bivšoj Jugoslaviji bio je običaj da se imenima gradova dodaje Titovo ime, u znak poštovanja prema „najvećem sinu naših naroda i narodnosti”. Tako je Podgorica bila Titograd, Užice i Veles Titovi, kao i Vrbas, Velenje, Korenica, Drvar i današnja Kosovska Mitrovica. Pored toga, gotovo da nije bilo grada u SFRJ koji nije imao trg ili ulicu sa Titovim imenom.

Još nekoliko revolucionara je dobilo tu čast da mesta u Srbiji ponesu njihovo ime. Od 1946. godine Jagodina je bila Svetozarevo. Grad je ime dobio po socijalisti Svetozaru Markoviću. Tek je 1992. godine odlučeno da se ovom gradu vrati staro ime Jagodina, koje nosi od 1399. godine.

Zrenjanin je nekada bio Petrovgrad, i izgleda da je ovom gradu suđeno da nosi ime po nekoj ličnosti. Prvi put se spominje kao Bečkerek 1326. godine, a 1918. grad je dobio novo ime – Petrovgrad, po kralju Petru. Ali nije ga dugo zadržao. Već 1946. godine ovaj mirni banatski grad dobija ime po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu Uči.

Printscreen/YouTube
 

Još nekoliko mesta u Srbiji je ime dobilo po narodnim herojima. Pre Drugog svetskog rata, Čelarevo se zvalo Čib, a onda je, u znak sećanja na narodnog heroja Zdravka Čelara, ponelo njegovo ime.

Od 1955. do 2003. godine selo Tomislavci, koje se nalazi u opštini Bačka Palanka, nedaleko od Karađorđeva, nosilo je ime Oreškovićevo, po narodnom heroju Marku Oreškoviću Krntiji. Pre 18 godina je odlučeno da se selu vrati ime koje je dobilo po Tomislavu, sinu Aleksandra Karađorđevića.

Selo Kljajićevo, u opštini Sombor, 1949. godine dobilo je ime po narodnom heroju Milošu Kljajiću, Kordunašu koji je 1943. godine poginuo na Petrovoj gori.

Printscreen/YouTube
 

U skladu sa tadašnjom jugoslovenskom politikom, Novi Bečej je 1946. godine dobio ime po sovjetskom maršalu koji je poginuo tokom oslobađanja grada. Tako je grad postao Vološinovo, ali je to ime nosio samo do 1952, kada mu je vraćen naziv Novi Bečej.

Odmah iznad Dušanovca, ka Kalenić pijaci, nalazi se brdo koje neki zovu Pašino a neki Lekino. Pašino je ime dobilo po Sulejman-paši koga su ustanici 1807. godine tu sustigli. Posle Drugog svetskog rata, ime je promenjeno u Lekino, po Aleksandru Leki Rankoviću, koji je tu ilegalno živeo pre početka okupacije.

Nisu zaboravljeni ni junaci iz Prvog svetskog rata. Po vojvodi Stepi Stepanoviću zovu se dva mesta u Srbiji. Nedaleko od Novog Sada nalazi se selo Stepanovićevo, koje je ime dobilo po njemu 27. novembra 1924, i taj dan se proslavlja kao seoska slava. U tom selu se nalazi i kuća u kojoj je živela Milunka Savić, u čiju čast jedna ulica nosi njeno ime.

Printscreen/YouTube
 

Ime Vojvoda Stepa nosi i selo koje se nalazi u opštini Nova Crnja i koje je kolonizovano ljudima iz Bosne, Like, Crne Gore i Hercegovine. Kako su to uglavnom bili borci sa Solunskog fronta, odlučili su da selo dobije ime po njihovom komandantu.

Printscreen/YouTube
 

Međa je banatsko selo koje se nalazi u blizini rumunske granice i nekada se zvalo Pardanj, dok je bilo u sastavu Rumunije. Versajskim mirom ušlo je u sastav tadašnje Jugoslavije i dobilo ime Ninićevo, po Momčilu Niniću, profesoru ekonomije koji je bio predsednik VII zasedanja Društva naroda.

Još jedan ministar iz tadašnje vlade Srba, Hrvata i Slovenaca ima mesto koje po njemu nosi ime. U rumskoj opštini, selo Žarkovac je 1934. godine dobilo ime po advokatu dr Žarku Miladinoviću.

Na severu Bačke, u blizini Sombora, nalazi se selo Svetozar Miletić koje je ime dobilo po advokatu i gradonačelniku Novog Sada. U opštini Plandište postoji selo Miletićevo koje je ime dobilo po jednom drugom Miletiću, Krsti, koji je posle Prvog svetskog rata bio ministar za agrarnu reformu. Postoji i treće selo sličnog imena koje se nalazi u opštini Odžaci.

Ime Srpski Miletić nosi od 1786. godine, a pretpostavlja se da ga je dobilo po imućnom Mileti (ili porodici Miletić) koji je kasnije bio i upravitelj sela.

Printscreen/YouTube
 

I dva pisca su dobila čast da mesta ponesu njihova imena. Jedan je Jaša Tomić, književnik i političar, po kome se zove selo u opštini Sečanj u Banatu.

Od 1925. godine selo u opštini Sombor koje su formirali srpski dobrovoljci iz Prvog svetskog rata ponelo je ime po tvorcu stihova pesme „Ostajte ovde“, Aleksi Šantiću.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike