Najzanimljiviji čovek na svetu: Istražio Arktik, izbegao sigurnu smrt, pa osvojio džekpot

13.09.2021

12:30 >> 13:25

0

Autor: A. G.

Izvan granica poznatog

Najzanimljiviji čovek na svetu: Istražio Arktik, izbegao sigurnu smrt, pa osvojio džekpot
Copyright Profimedia

Peter Frojhen je bio istraživač iz Danske, poznat po svom učešću u istraživanju Arktika. Takođe je bio pisac, novinar i antropolog.

Uži izbor njegovih dostignuća uključuje beg iz ledene pećine uz pomoć golih ruku, izbegavanje smrtne presude koju su doneli oficiri Trećeg rajha, ali i osvajanje džekpota od 64.000 dolara.

Pročitajte još:

Frojhen je rođen u Danskoj 1886. Njegov otac je bio biznismen i za svog sina nije želeo ništa drugo nego stabilan život. Tako je, po očevom nalogu, Frojhen upisao Univerzitet u Kopenhagenu i počeo da studira medicinu. Međutim, ubrzo je shvatio da život u zatvorenom nije za njega. Koliko je njegov otac žudeo za redom i stabilnošću, toliko je Frojhen čeznuo za istraživanjem i opasnošću.

Zato je napustio Univerzitet u Kopenhagenu i započeo istraživački život.

Profimedia

Godine 1906. napravio je svoju prvu ekspediciju na Grenland. On i njegov prijatelj Knud Rasmusen otplovili su iz Danske što je moguće severnije, pre nego što su napustili svoj brod i put dugačak više od 600 milja nastavili psećim zapregama. Na svojim putovanjima sretali su se sa Inuitima i trgovali s njima, dok su učili jezik i pratili ih na lovačkim ekspedicijama.

Godine 1910.  Peter Frojhen i Rasmusen osnovali su trgovačko mesto na Grenlandu, nazvavši ga Tule. Ime je poteklo od izraza „Ultima Thule“, što je značilo “mesto izvan granica poznatog sveta“.

Ono će kasnije služiti kao baza za sedam ekspedicija, poznatih kao , koje će se realizovati izmeTule ekspedicijeđu 1912. i 1933. godine.

Između 1910. i 1924. godine, Frojhen je predavao posetiocima Tule o inuitskoj kulturi i putovao po Grenlandu istražujući ranije neistražen Arktik, piše thevintagenews.com.

Pročitajte još:

Tokom tog putovanja posadu je uhvatila mećava. Frojhen je pokušao da se skloni ispod zaprege, ali se na kraju našao potpuno zatrpan snegom koji se ubrzo pretvorio u led. Kako nije imao kod sebe nikakav bodež bio je primoran da improvizuje – napravio je jedan od sopstvenog izmeta i njime se izvukao iz pećine.

Wikipedia

Bio je aktivno uključen u danski pokret otpora i borio se protiv nacističke okupacije u Danskoj. U stvari, bio je toliko antinacistički nastrojen da ga je i sam Hitler doživljavao kao pretnju pa je naredio da ga uhapse i ubiju. Frojhen je uhvaćen u Francuskoj, ali je na kraju pobegao od nacista u Švedsku.

Prvu ženu upoznao je dok je živeo na Grenlandu sa Inuitima i sa njom imao dvoje dece.

Nakon što je preminula od španskog gripa, Frojhen se 1924. oženio Dankinjom Magdalen Vang Lauridsen. Taj brak je trajao 20 godina.

Godine 1945, nakon bekstva od Trećeg rajha, Frojhen je upoznao dansko-jevrejsku modnu ilustratorku Dagmar Kon.

Wikipedia

 

I taman kad pomislite da je ovaj čovek preživeo sve, događa se nova turbulencija. Godine 1956. Frojhen je odgovorio na pitanje vredno 64.000 dolara u američkoj TV emisiji.

Sledeće godine nagrađen je zlatnom medaljom Međunarodnog društva Bendžamina Frenklina za doprinos čovečanstvu u otvaranju novih vidika. Umro je od srčanog udara 1957. godine. Njegov pepeo rasut je po Tuleu na Grenlandu, gde je počeo njegov život avanturiste.

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike