Kod nas je Pačirsko, a u svetu postoji još jezera nestvarne ružičaste boje

13.01.2021

10:30 >> 10:42

0

U svetu je do sada pronađeno 29 ružičastih jezera

Kod nas je Pačirsko, a u svetu postoji još jezera nestvarne ružičaste boje
Copyright Profimedia

O njima znamo tako malo a ima ih svuda u svetu, pa i kod nas. Većina je prvi put za ružičasta jezera čula prošle godine kada se čekao red da se stigne do jezera Pačir koje se nalazi u istoimenom selu i pripada opštini Bačka Topola.

Ružičasta voda potiče od koncentracije joda, litijuma i broma zbog čega je veoma lekovita. U ovom našem ružičastom jezeru termalna voda dolazi sa 1400 metara dubine. Temperatura vode je prilično visoka, skoro pa vrela i iznosi 72 stepena pa se zbog toga meša sa bunarskom vodom kako bi se dostigla temperatura od 30 stepeni.

U roze boji pačirskog jezera preporučeno je kupanje samo 20-30 minuta. Jedino se možete brčkati tokom leta jer se na kraju sezone jezero isušuje i očisti a šljunak ispere da bude spreman za sledeću sezonu.

Printscreen

Do sada je u svetu otkriveno 29 ružičastih jezera. Samo u Australiji ih ima sedam. Većina njih deluje misteriozno i, na prvi pogled, će vam se učiniti da je voda otrovna i da ključa. Jedno od lepših jezera se nalazi u Boliviji i zove se Laguna Kolorado. Okružuju ga planinski venci Anda i stenovita obala. Jezero je prilično plitko, duboko je samo 1,5 metara i omiljeno je stecište flamingosa. U okolini se nalazi nekoliko seoskih domaćinstava gde turisti mogu da prenoće.

Profimedia

Ružičasto jezero Hilier u zapadnoj Australiji je otkriveno 1802.godine. Najlepša nijansa ružičaste boje je na sredini jezera pa je turistima na usluzi let helikopterom. U zapadnoj Australiji se nalazi još jedno jezero, Laguna Hut, koje ima neobičnu osobinu da menja boju: od crvene i ljubičaste do ružičaste, zavisnosti od doba dana i vremenskih prilika.

U Španiji se nalazi banjsko ružičasto jezero Las Salinas de Torevija koje obiluje morskom solju. U 13.veku je izgrađen kanal koji je povezivao jezero sa okeanom i zahvaljujući kome se sakupljala morska so u jezeru. Veoma je lekovito za kožu i telo a tu će vam društvo praviti i flamingosi i druge vodene ptice.

Profimedia

Jezero Retba u Senegalu slično je Mrtvom moru i koristi se za proizvodnju soli. Njegova ružičasta nijansa je najživopisnija tokom sušne sezone između novembra i juna. Tada je njegova voda slanija od vode u Mrtvom moru.

So se vadi i iz Sivaš slane lagune u Rusiji, ružičastog jezera koje se nalazi na poluostrvu Krim, između Crnog i Azovskog mora. Zapravo, vađenje soli čini suštinu ekonomije krimskog poluostrva.

Posebno je neobično ružičasto jezero Natron u Tanzaniji, smešteno ispod aktivnog vulkana u dolini Rift. Iako je veoma vruće, temperatura je oko 60 stepeni, ovo je i dom milionima manjih vrsta flamingosa. Ali kako voda ima PH faktor 10,5, jezero nije naseljeno a voda je toliko opasna da može da opeče kožu i oči životinja koji nisu prilagođene ovakvim životnim uslovima.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike