Grad koji se snabdeva vodom sa Alpa: Beč ima 1.100 javnih česama i 55 fontana

25.03.2021

18:00 >> 12:23

0

Čelnici grada preduzeli su niz koraka kako bi se tokom letnjih meseci stanovnici i turisti bolje osećali na tridesetak i više stepeni

Grad koji se snabdeva vodom sa Alpa: Beč ima 1.100 javnih česama i 55 fontana
Copyright Pixabay

Poslednje četiri godine bile su najtoplije od kada se meri temperatura u austrijskoj prestonici. Titulu najtoplije godine drži 2017. Ljudska aktivnost, beton, asfalt, manjak biljaka i zagađenje, povećavaju temperaturu u gradu za čak pet stepeni u poređenju sa selom.

Kod ljudi visoke temperature mogu izazvati respiratorne probleme, dovesti do iscrpljenosti i glavobolje, a kod dece se povećava rizik od toplotnog udara. I zato su čelnici grada odlučili da nešto preduzmu kako bi se građani i turisti lepše osećali na trideset i više stepeni. Napravljena je takozvana urbana strategija hlađenja, koja uključuje fontane i pljuskove magle koje su nazvali „Samer sprizer“.

Pixabay

Ozelenjavanje je takođe presudno u borbi protiv vrućine. Iako više od 50 odsto gradskog područja čine zelene površine, one su neravnomerno raspoređene. Stanovnici koji žive u siromašnijim gradskim naseljima imaju manje pristupa zelenim površinama od bogatijih stanovnika. Pored toga, ozelenjavanje se odnosi i na fasade zgrada bečkih bulevara.

Pixabay

Pixabay

Kako je proleće zvanično počelo, u Beču je aktivirano 1.100 javnih česama i 55 fontana. Prva fontana koja je puštena u rad nalazi se u centru grada, na trgu Švarcenbergplac. Napunjena je sa 520.000 litara izvorske vode. Sukcesivno se puštaju u rad i ostale fontane, a početkom aprila biće otvorene česme u parkovima i na dečjim igralištima.

U narednih nekoliko nedelja biće stavljeno u upotrebu i 25 mobilnih česama sa pitkom vodom na različitim lokacijama u gradu, što je deo inicijative za rashlađivanje u gradu.

Grad Beč se u potpunosti snabdeva izvorskom vodom sa Alpa, koja podzemnim vodovodnim cevima, bez upotrebe pumpi, stiže do grada. Čak se gravitaciona energija duž vodovodnih cevi koristi za proizvodnju električne energije.

Pixabay

Izvorska voda stiže iz dva vodovoda. Jedan vodovod obezbeđuje 220 miliona litara vode dnevno koja u toku 24 sata pređe 150 kilometara do bečkog rezervoara. Drugim vodovodom iz Štajerske stiže 217 miliona litara vode u grad. Ruta je dugačka 180 kilometara, a voda za 36 sati pređe visinsku razliku od 360 metara.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike