Priča o ruskoj video-igri koja je osvojila svet

07.12.2020

19:30 >> 15:15

0

Jednostavna koliko i zarazna

Priča o ruskoj video-igri koja je osvojila svet
Copyright Profimedia

Aleksej Pažitnov, softverski inženjer u Sovjetskoj akademiji nauka, nije ni sanjao da će tokom testiranja novog računara stvoriti jednu od najpoznatijih video-igara na svetu. Tokom tog procesa napisao je program za jednostavnu video-igru zasnovnu na slagalici iz detinjstva. Tako je slučajno, kao i mnoge druge stvari kroz istoriju, nastao Tetris. To se desilo u junu 1984. godine.

Tetris je igra u kojoj geometijiski oblici zvani tetrominoji padaju na iglalište, a igrač ih mora rasporediti tako da formiraju liniju bez praznog prostora.

Pažitnov je igru nazvao Tetris, kombinujući grčki broj tetra (što znači četiri) i tenis, njegov omiljeni sport, piše CNN.

I sam Pažitnov je brzo postao zavisan od igre.

– Nisam mogao da se zaustavim u igranju prototipske verzije.

Stvaranje video-igre u sovjetskoj Rusiji u vreme Hladnog rata nije bilo lako. Ipak, Tetris je od programa za testiranje postao svetski fenomen, koji je preskočio gvozdenu zavesu.

Profimedia

Iako je Tetris odmah postao popularan među programerima, računar koji su testirali nije imao grafičke mogućnosti za takvu igru, a memorija je bila na nivou današnjeg digitrona. Zato su igru kreirali za IBM PC, odnosno računar sa boljim perfomansama. Ovaj posao Pažitnov je dodelio 16-godišnjem studentu Vadimu Gerasimovu koji je radio kod njega. Gerasimov je danas inženjer u “Guglu”.

Igra se munjevito proširila Sovjetskim Savezom. Svako ko je posedovao računar imao je instaliran tetris.

Profimedia

Pažitnov nije zarađivao novac od igre, niti je to nameravao. Ideje su bile u vlasništvu države i sam koncept prodaje softvera kao proizvoda bio mu je nepoznat. Ljudi su Tetris delili među sobom, kopiranjem na diskete.

Tada je Pažitnov čuo glasine da je igra možda prešla granice i da se igra i u drugim zemljama Istočnog bloka. Godine 1986. dobio je poruku putem faksa od Roberta Steina, prodavca mađarske softverske kompanije “Andromeda”. Stein, koji je video Tetris u Mađarskoj, želeo je da obezbedi prava na prodaju na Zapadu kao računarsku igru. Unapred je ponudio značajan novac. Pažitnov je pristao, mada je znao da ga poslovanje sa zapadnim firmama može dovesti u problem. Zbog toga je počeo da istražuje kako preko države može prodavati prava. Iako se tadašnja sovjetska organizacija za nadgledanje izvoza softvera pobunila, Stein je uspeo da obezbedi prava. Tako je 1988. Tetris objavljen kao komercijalni naslov za PC u Velikoj Britaniji i SAD. Ova tema se našla čak i na stolu tadašnjeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova.

  • Pajitnov i Rogers osnovali su kompaniju “Tetris”, koja se bavi izdavanjem dozvola za Tetris i njegove verzije.
  •  

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike