Vroclav, grad u kojem se krije 600 patuljaka

12.06.2021

12:30 >> 09:46

0

Iako Džimi Hendriks nikada nije posetio ovaj poljski grad, u njemu se već skoro 20 godina okupljaju gitaristi koji sviraju njegovu pesmu

Vroclav, grad u kojem se krije 600 patuljaka
Copyright Pixabay

Na jugozapadu Poljske smestio se grad Vloclav, koji privlači svojom živopisnom lepotom i istorijom po kojoj bukvalno hodate. Grad je pun zabavnih događaja, festivala, restorana, barova i drugih neobičnih skrivenih dragulja.

Pixabay

Vroclav je poznat po univerzitetima. U ovom poljskom gradu postoji preko 20 univerziteta i u njemu živi više od 130.000 studenata.

Pixabay

Zovu ga “severnom Venecijom”, jer kroz grad prolazi nekoliko reka na kojima stoji 112 mostova. Samo dva grada u Evropi imaju više mostova: Venecija i Amsterdam.

U Vroclavu se nalazi jedan od najstarijih restorana u Evropi. “Svidnička pivnica” osnovana je 1273. godine, a njeni gosti su bili Šopen i Gete.

Pixabay

U Vroclavu se nalazi najviša stambena zgrada u Poljskoj. Skaj tauver je visok
212 metara i u njemu se nalaze apartmani, prodavnice i čuvena paluba za razgledanje.

Vroclav ima sopstveno mesto na Uneskovoj listi svetske baštine – Dvoranu stogodišnjice. Jedinstvenu Hala Stuleciju dizajnirao je Mak Berg, a njena izgradnja završena je 1913. godine. Od tada je poznata kao jedna od najupečatljivijih betonskih konstrukcija na celom svetu. Zgrada je visoka 39 metara i široka preko 91 metar.

Grad je poznati i po gnomovima, patuljcima koji su skriveni po celom gradu. Pretpostavlja se da ih ima oko 600. Potraga za njima u Vloclavu je zabavna aktivnost za decu i odrasle prilikom posete gradu. U lokalnim prodavnicama možete pronaći mapu koja će vam pomoći da uđete u trag svakom patuljku u gradu.

Pixabay

Iako Džimi Hendriks nikada nije posetio Vroclav, grad je poznat po tome što se svake godine u njemu okupe hiljade gitarista iz Poljske kako bi zajedno odsvirali njegovu pesmu “Hej Džo”. Ovu pesmu je 2019. godine sviralo 7.423 gitarista, čime je oboren Ginisov rekord.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike