Rekordna suma izvađena iz Fontane di Trevi: Znate li na čiji račun idu novčići koji se skupe svakog dana

30.01.2024

19:08

0

Autor: V. I.

Vađenje novca se odigrava pod budnim okom policije

Rekordna suma izvađena iz Fontane di Trevi: Znate li na čiji račun idu novčići koji se skupe svakog dana
Fontana di Trevi - Copyright Profimedia

Svako ko je bio u Rimu neizostavno je svratio na ovu lokaciju - Fontana di Trevi, jedno od najprepoznatljivijih čuda Rima, koja je više od obične fontane. Ona je umetničko delo, simbol i mesto okupljanja koje nosi bogatu istoriju i tradiciju. 

Gradili su je tri decenije

Izgrađena u 18. veku, Fontana di Trevi je delo arhitekte Nikole Salvija. Njena izgradnja je trajala preko 30 godina, a fontana je zvanično završena 1762. godine. Fontana di Trevi nije samo impresivno umetničko delo, već i završetak jednog od akvadukata koji su snabdevali Rim vodom. Sa svojih 26 metara visine i 49 metara širine, ova fontana je najveća u Rimu i jedna od najvećih baroknih fontana na svetu. Napravljena je od kamena travertina, istim onim koji se koristio za gradnju Koloseuma.

 

 

Dizajn pun simbolike

Fontana prikazuje morsko kraljevstvo, sa centralnom figurom Neptuna, boga mora, koji jaše na kočijama u obliku školjke koju vuku morski konjici. Ovi konji su vođeni tritonima, a okruženi su reljefima i skulpturama koje simbolizuju zdravlje i obilje. Bogata barokna estetika i detaljni reljefi čine Fontanu di Trevi jednim od najlepših primera barokne umetnosti u Italiji.

Tradicija bacanja novčića

Jedna od najpoznatijih tradicija vezanih za Fontanu di Trevi jeste bacanje novčića desnom rukom preko levog ramena. Veruje se da ako bacite jedan novčić, sigurno ćete se vratiti u Rim, dva novčića vode do nove ljubavi, a tri novčića do braka. Ova tradicija privlači milione turista svake godine i postala je neizostavan deo posete Rimu.

 

 

Skupljanje novca i njegova svrha

Prošle godine, prema pisanju portala Euronews, u Fontani di Trevi je skupljeno oko 1,5 miliona evra. Svaki dan turisti bacaju oko 3.000 evra u fontanu. Radnici koriste četke na krajevima dugih motki da pometu novčiće u gomile, a zatim upotrebljavaju usisno crevo da izvuku novac iz vode. Novčići se zatim skladište pod budnim okom policije.

Skupljeni novac koristi se u humanitarne svrhe, a značajan deo donira se lokalnoj katoličkoj dobrotvornoj organizaciji "Caritas". Organizacija "Caritas" koristi ova sredstva za finansiranje različitih projekata, uključujući pomoć siromašnima i beskućnicima u Rimu, i suma iz fontane sada čini 15 odsto njenog godišnjeg budžeta.

Grupa koristi novac da pomogne siromašnima i beksućniicima, ali i da finansira narodne kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte. Takođe, novac je namenjen i za održavanje kompleksa na periferiji Rima u kome se nalaze starački dom, kantina i zubar za stanovnike grada koji žive u siromaštvu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike