Putovanje opasnim stazama: Destinacije koje zahtevaju poseban oprez

30.07.2023

20:41

0

Autor: K. B.

Prema izveštaju sajta Atlas Obscura, zanimljivo je da su se u nekoliko svetskih gradova razvili posebni psihički poremećaji

Putovanje opasnim stazama: Destinacije koje zahtevaju poseban oprez
U zabavnom parku u Stokholmu dogodila se nesreća na rolerkosteru - Copyright Profimedia

Jedan od poznatih poremećaja je Stokholmnski poremećaj, gde taoc razvija emotivnu vezanost prema otmičaru. Međutim, postoji i obrnuti slučaj poznat kao Limanski poremećaj, nazvan po peruanskom gradu Limi, gde otmičar razvija emotivnu vezanost prema taocu.

Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean
 

U Jerusalimu je zabeležen zanimljiv fenomen poznat kao Jerusalimski sindrom. Ovaj akutni psihološki poremećaj karakteriše umišljanje obolelog da je važna biblijska figura poput Device Marije, Mojsija, Jovana Krstitelja, pa čak i samog Isusa Hrista. Simptomi se obično povlače nakon nekoliko nedelja boravka u gradu.

U francuskoj prestonici primećen je Pariski sindrom, prvi put zabeležen 2004. godine. Oboleli, najčešće turisti iz Japana koji prvi put posete Pariz, pate od anksioznosti, halucinacija i ponekad umišljaju da su Luj XIV. Japanska ambasada je otvorila liniju za svoje državljane koji iskuse ove simptome, a jedini lek je povratak kući.

U italijanskom gradu Firenci, tokom osamdesetih godina prošlog veka, razvio se Florentinski sindrom. Ovaj poremećaj pogađa Evropljane koji se suoče sa kulturnim bogatstvom Firence i manifestuje se kroz halucinacije, preskakanje srca i vrtoglavicu. Poznat je i kao Stendalov sindrom, nazvan po francuskom piscu koji ga je prvi opisao tokom svoje posete gradu 1817. godine.

Profimedia
 

U Veneciji je zabeležen još jedan specifičan psihički poremećaj, poznat kao Venecijanski sindrom. Ovaj poremećaj se vezuje za ljude koji dolaze u grad sa namerom da se tu ubiju. Između 1988. i 1995. godine, 51 strani turista je dijagnostikovan sa ovim sindromom, a 16 njih je čak izvršilo samoubistvo. Najveći broj obolelih su Nemci, što se delimično pripisuje kulturnom uticaju novele "Smrt u Veneciji" Tomasa Mana, koja je inspirisala i snimanje filma.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike