Tajland se otvara za strance ali sa čudnim zahtevima

22.09.2020

09:42 >> 13:58

0

Autor: 24sedam

Očekuje se da će ukupan broj turista ove godine u Tajlandu biti oko 6.7 miliona, što je pad od 83 odsto u odnosu na prošlu godinu

Tajland se otvara za strance ali sa čudnim zahtevima
Copyright Profimedia/Benjamin Polge / Hans Lucas

Jedna od zemalja koju je možda najviše pogodila koronakriza je Tajland. Iako je u toj zemlji jugoistočne Azije situacija sa zarazom puno bolja nego u ostatku sveta, a gotovo tri meseca nisu zabeleženi novi slučajevi, njihova ekonomija je pred velikim iskušenjima.

U drugom kvartalu ove godine tajlandski BDP je pao za čak 12.2 posto što je najveći pad još od 1998. godine. Jedan od razloga takvog strmoglavog pada je činjenica da turizam, najvažnija grana tajlandske ekonomije, zapravo više ne postoji. Tajland je još od aprila zatvoren za sve strane turiste, a s obzirom na to da uskoro na tom području počinje prava sezona, a naznaka da će se nešto promeniti još nema, prave nevolje za njih tek počinju.

Profimedia

Očekuje se da će ukupan broj turista ove godine u Tajlandu biti oko 6.7 milijuna, što je pad od 83 odsto u odnosu na prošlu godinu kada je ‘zemlju osmeha’ posetilo skoro 40 miliona ljudi. Vlast kao da ne shvata ozbiljno te brojke. Neke turističke destinacije poput Phuketa i Koh Samuija, potpuno su zamrle, a sve više i više turističkih radnika se okreće drugim poslovima.

Međutim, poslednjih dana konačno se počelo pričati o otvaranju granica za strane turiste, a predlog o kojem se naveliko priča, najblaže rečeno, jako je čudan.

Plan je da se otvori ostrvo Puket za deo gostiju iz Australije i Novog Zelanda. Strani turisti koji se odluče na put, moraće na Tajland doći sa negativnim testom na Covid 19. Nakon toga gost odlazi u hotel na ostrvu Puket gde će biti u karantinu pune dve nedelje. Ako nekim slučajem turista poželi da vidi i neke druge delove Tajlanda osim zidova svog hotela, moraće se ponovno testirati i ako test bude negativan, ostaće još nedelju dana u karantinu u provinciji u koju je poželeo otići.

Foto: Profimedia

Naravno, taj plan nisu baš najbolje prihvatili turistički radnici a ni potencijalni gosti. Postavlja se pitanje ko bi potrošio toliko novca da bi završio u „zatvoru u hotelskoj sobi“. Neki su sarkastično dodali da bi se na plažama mogli instalirati kavezi u kojima bi turisti mogli „uživati“.

Kako god bilo, taj plan je trebalo da zaživi ovog meseca ali je odložen odložen zbog prvog slučaja lokalne transmisije nakon punih 100 dana – pozitivan je bio jedan DJ koji je u međuvremenu završio u zatvoru zbog droge.

Sada se nadaju da će se turisti vratiti u oktobru, ali čini se da je pravi povratak turista na Tajland daleka budućnost.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: jutarnji.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike