Sudbina "Staklenca", Bajlonijeve pijace i 80 kuća pod znakom pitanja: Evo šta se sve ruši u Beogradu zbog prve linije metroa!

23.02.2023

18:30

0

Porodice čiji će se domovi rušiti dobiće obeštećenje

Sudbina "Staklenca", Bajlonijeve pijace i 80 kuća pod znakom pitanja: Evo šta se sve ruši u Beogradu zbog prve linije metroa!
Ilustacija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Radovi na izgradnji metroa u Beogradu počeli su krajem novembra 2021. na Makiškom polju, gradnjom infrastrukture i nasipa budućeg depoa, a gradski menadžer Miroslav Čučković izjavio je juče da će tokom ove godine biti objavljena tačna mesta gde će se nalaziti stanice metroa.

Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu usvojen na poslednjom sednici Skupštine grada, što znači da gradski čelnici konačno mogu da kompletiraju prvu liniju metroa i da definišu lokacije svake stanice.

Tim povodom, Čučković je napomeuo da će se prva linija sastojati od 21 stanice, što znači da će zbog gradnje njene putanje biti neophodno da se ukloni čak 80 objekata. 

Vlasnici porušenih objekata dobiće obeštećenje

Promo/Grad Beograd
Predviđeni izgled budućih trasa BG metroa

Dobra vest je ta, kako je istakao Čučković, što će ti stanari i vlasnici objekta dobiti obeštećenje.

- Biće isplata u novcu, a oni koji su u podstanarskom odnosu biće raseljeni u neke od stanova Grada Beograda. Takođe, prva linija BG metroa prati neke lokacije, poput javnih institucija, objekte JKP "Zelenilo Beograd", Stare autobuske stanice, koje uopšte nemaju zauzetost, što će dodatno olakšati taj posao - rekao je Čučković.

Govoreći o prvoj liniji BG metroa, on je istakao da su poslednjih pet stanica: Ada Huja, Mirijevski bulevar, centar Mirijeva, Karaburma i Sedma gimnazija, stanice koje su usvojene na jučerašnjoj sednici uz prethodnih 16.

Tanjug/Dragan Kujundžić
Gradski menadžer Miroslav Čučković 

Takođe, planirano je da stanice budu izgrađene kod "Staklenca", preko puta Trga republike, i kod Bajlonijeve pijace, zbog čega sugrađani dovode u pitanju sudbinu ova dva objekta.

- Predviđena je rekonstrukcija Bajlonijeve pijace, a jedan manji deo te parcele će biti namenjen za ulazno-izlazni portal metro stanice. Sa radovima nećemo započinjati dok ne napravimo iskop za stanicu, koji je predviđen da okvirno bude 70 puta 30 metara, i dok ne dođemo do mesta gde će biti pruga i stanica. Na novoformiranom platou, radićemo rekonstrukciju pijace - istakao je gradski menadžer.

Depo na Makišu

Naglasio je i da će u ovoj godini biti izgrađen veliki depo za kompletan metro-sistem na Makiškom polju, kao i da je započeta izgradnja velikog bulevara pored početka pruge.

Uz to će, kako je dodao, biti potpisan i ugovor za izgradnju velikih mašina - tzv. krtica koje će kopati tunele ispod Beograda za te linije.

Beoinfo
 

Rok za izgradnju tih mašina je godinu dana, tako da će one sledeće godine stići u Beograd.

Inače, ove mašine napreduju sedam do 12 metara dnevno. 

- Beograđani će u ovoj godini videti tačno određena mesta gde će moći da koriste tu vrstu prevoza - zaključio je Čučević.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike