Pariski sindrom napada turiste: Grad od kojeg dobijate vrtoglavicu, mučninu i halucinacije (FOTO/VIDEO)

11.12.2022

22:05

0

Autor: 24sedam

Poremećaj je uzrokovan pozitivnim predstavljanjem grada u popularnoj kulturi, što dovodi do ogromnog razočarenja jer se realnost doživljavanja grada veoma razlikuje od očekivanja

Pariski sindrom napada turiste: Grad od kojeg dobijate vrtoglavicu, mučninu i halucinacije (FOTO/VIDEO)
pariz profimedia-0103984046 - Copyright Profimedia

Pariz je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Evropi, ali mnogi turisti se iz “grada svetlosti” ne vraćaju oduševljeni. Naprotiv. Glavni grad Francuske poslednjih godina u realnosti izgleda potpuno drugačije od onoga kako ga mnogi zamišljaju, a to ide dotle da je Hiroaki Ota, japanski psihijatar koji radi u bolničkom centru Svete Ane u Francuskoj, skovao termin Pariski sindrom i objavio istoimenu knjigu 1991. godine.

Naime, francuska prestonica se suočava sa ogromnim problemima: od ogromnih količina smeća na ulicama, velikog broja beskućnika, pa do porasta kriminala. To kod mnogih turista koji posete Pariz izaziva šok pošto predstavlja vide nešto sasvim drugo od onoga što su zamišljali.

Profimedia
 

Pariski sindrom predstavlja osećaj razočarenja koji osećaju neki pojedinci prilikom posete Parizu, koji smatraju da grad nije bio ono što su očekivali. Stanje se obično posmatra kao težak oblik kulturnog šoka.

Sindrom karakteriše niz psihijatrijskih simptoma kao što su akutna deluzija, halucinacije, osećaj proganjanja (percepcija da ste žrtva predrasuda, agresije i neprijateljstva drugih), derealizacija, depersonalizacija, anksioznost, a takođe i psihosomatske manifestacije poput vrtoglavice, tahikardije, znojenja i povraćanja.

Iako je sindrom posebno primećen među japanskim turistima, on je takođe pogodio druge putnike ili privremene stanovnike iz istočne Azije, kao što su oni iz Kine, Singapura i Južne Koreje.

Kasniji rad Jousefa Mahmoudija, lekara iz bolnice Otel Dju u Parizu, ukazuje da je pariski sindrom “psihopatologija povezana sa putovanjem, a ne sindrom putnika”. Teoretizirao je da uzbuđenje koje je rezultat posete Parizu uzrokuje ubrzavanje srca, izazivajući vrtoglavicu i kratak dah, što rezultira halucinacijama.

Printscreen
Ulice Pariza

Francuski list Libération napisao je članak o sindromu 2004. godine. Mario Renouk, predsednik Francusko-japanskog medicinskog udruženja, u članku je naveo da su mediji i turističko oglašavanje prvenstveno odgovorni za stvaranje ovog sindroma.

Printscreen
Ulice Pariza

On je ukazao da iako časopisi često prikazuju Pariz kao mesto gde većina ljudi na ulici izgleda kao modeli, a većina žena se oblači u brendove visoke mode, u stvarnosti “ni Van Gog ni modeli nisu na uglovima Pariza”. Po ovom mišljenju, poremećaj je uzrokovan pozitivnim predstavljanjem grada u popularnoj kulturi, što dovodi do ogromnog razočarenja jer se realnost doživljavanja grada veoma razlikuje od očekivanja: turisti se suočavaju sa prenaseljenim i zatrpanim gradom i stavovima francuskih ugostiteljskih radnika kao što su trgovci, osoblje restorana i hotela, koji nisu puni dobrodošlice.

Printscreen
Ulice Pariza

Bloomberg je 2014. godine izvestio da je sindrom takođe pogodio nekoliko od miliona kineskih turista u Parizu. Žan Fransoa Džou, predsednik udruženja kineskih turističkih agencija u Francuskoj je rekao da “Kinezi romantizuju Francusku, znaju za francusku književnost i francuske ljubavne priče. Neki od njih završe u suzama i kunu se da se nikada neće vratiti.” 

U članku je inače citirano i istraživanje Turističke kancelarije Pariza iz 2012. godine u kojem su bezbednost i čistoća dobili niske ocene, a takođe je navedeno da je veb stranica prefekture Pariske policije dostupna na kineskom, osim na engleskom i francuskom. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike