Ove stvari morate doživeti u Mocartovom gradu

29.07.2022

13:32

0

Ukoliko vas put nanese u ove krajeve, dajemo vam nekoliko savete šta ne bi trebalo propustiti

Ove stvari morate doživeti u Mocartovom gradu
profimedia-0102576526 - Copyright Profimedia

Lep, sređen, uredan, bogat istorijom – sve su to epiteti koji se mogu vezati uz Salzburg. Grad je popularan među turistima, a ako se odlučite da ga posetite, evo nekoliko zanimljivosti.

Pesma iz opatije u ranu zoru

Dok zora sviće nad Alpima popnite se strmim stepenicama Nonnbergstiegea kako bite došli do Stift Nonnberga do 6.45 ujutro. Tu ćete čuti časne sestre kako pevaju gregorijanske korale u jednoj od najstarijih evropskih opatija.

A ako niste ranoranilac, ne brinite, njihovu pesmu možete ponovo čuti u 17:15 sati radnim danom, u 17 sati subotom i u 16:30 h nedeljom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rajendra Marathe (@marather)

Osetite Mocarta i ostale muzičke velikane

Ako volite Mocarta, ali ne i pomisao da njegove simfonije delite sa gomilom drugih turista, idite u palatu Mirabell. U ovoj fantastičnoj palati iz 17. veka održavaju se intimni koncerti. Međunarodno priznati ansambli i solisti izvode dela Mocarta i drugih slavnih umetnika poput Vivaldija, Hajdna i Betovena. Koncerti se održavaju svakog dana osim petka i ponedeljka u 20 sati. Ulaznice su prilično tražene stoga ih rezervišite na vreme.

Doživite austrijsku gastronomiju

U Salcburgu postoji mnogo otmenih restorana, ali ponekad sve što želite je ogromna šnicla pripremljena do zlatne savršenosti i uz dodatak istorije. Upravo to ćete pronaći u Barenwirtu, toploj, drvenoj konobi koja radi od 1663. Gostionica se odriče svih novih prehrambenih trendova u korist dobrih staromodnih jela. Ako je vreme povoljno, smestite se za sto na terasi s pogledom na reku Salzach.

Tragom „Moje pesme, moji snovi“

Ako ste zaljubljenik u film "Moje pesme, moji snovi" možete krenuiti i na biciklističku turu koja vas vodi na filmske lokacije i uživati u muzičkim klasicima Do-Re-Mi, Sixteen Going on Seventeen, So Long, Farewell... Tura traje pola dana i njom se obiđe dobar deo grada. Imajte na umu da se biciklističke ture organizuju od aprila do oktobra, a najpopularnije su upravo leti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike