Skijaška sezona počinje 3.decembra na Kopaoniku

24.10.2020

11:00 >> 09:08

0

Srpski ski centar dobiće gondolu dugu 3,7 kilometara

Skijaška sezona počinje 3.decembra na Kopaoniku
kopaonik - Copyright Pixabay

Radovi na gondoli Brzeće – Mali Karaman na Kopaoniku su u završnoj fazi. Gondola dužine 3,7 km povezaće turistički centar Brzeće sa sistemom ski-staza Skijališta Srbije na Kopaoniku, prenosi Kopaonik onlajn. Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, gondola bi trebalo da bude puštena u rad u decembru mesecu ove godine.

Trasa gondole je na trasi postojećih instalacija Bela reka 1 i 2, sa produženjem do platoa Mali Karaman. Polazna stanica je u Brzeću, a okretna na Malom Karamanu, uz dve međustanice za ukrcavanje i iskrcavanje – Struga i FIS Poligon.

Od sezone 2017/2018. žičare Bela reka 1 i 2 nisu u funkciji. Starost žičara od preko 30 godina uticala je na stanje i bezbednost instalacija pa je zaključeno da je jedino rešenje kompletna zamena instalacije novom.

Kapacitet gondole biće 1.600 osoba na sat, pri brzini od 6 m/s i sa mogućnošću proširenja na maksimalni kapacitet od 2.400 osoba/čas. Imaće 28 stubnih mesta i 74 kabine. Od Brzeća do Malog Karamana stizaće se za 12,4 minuta.

Brzeće je do sada imalo dosta problema jer imaju preko 4.000 kreveta ali ne i dobar transport sa centrom Kopaonika a skijašima će ova gondola ubrzati dolazak do skijaških staza.

Pixabay

Tradicionalno otvaranje nove ski sezone 2020/2021. na Kopaoniku, planirano je za početak decembra. Počeće 3. decembra i trajaće do 6. decembra, kada će važiti popust od 30% na cenu ski karata. Skijališta Srbije su za sve ljubitelje skijanja obezbediti tokom ove manifestacije besplatno korišćenje noćne staze uz važeću bilo koju kartu od dnevne do četvorodnevne (jedino ne važi uz poludnevnu).

Ski Opening na Kopaoniku održan je prvi put 2010. godine, a sve po ugledu na slične događaje u popularnim evropskim ski centrima, sa ciljem da se na simboličan način obeleži otvaranje ski sezone na Kopaoniku.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: infokop.net

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike