U ovoj banji možete uživati u noćnom kupanju: Meštani krenuli u potragu za ugljem, pa naleteli na izvorište lekovite vode

26.06.2022

18:32

0

Autor: M. J.

Banja Ždrelo je svoje mesto pronašla pokraj ovih prekrasnih prirodnih čudesa

U ovoj banji možete uživati u noćnom kupanju: Meštani krenuli u potragu za ugljem, pa naleteli na izvorište lekovite vode
banja Ždrelo (5) - Copyright Printscreen/Youtube/Djordje Petric

Nema ko u Srbiji nije čuo za gradić Petrovac na Mlavi, ali malo je onih koji su zaista upućeni u sva prirodna bogatstva ovog kraja. Svega devet kilometara od ovog grada nalazi se raj za dušu – Banja Ždrelo. Svoje ime dobila je zbog specifičnog položaja, naime ova banja nalazi se na samom ulasku u prekrasnu Gornjačku klisuru.

Printscreen/Youtube/Djordje Petric
 

 

Planinari i ostali zaljubljenici u prirodu, sigurno su upoznati sa ovom banjom, jer je Gornjačka klisura svakako jedan od neverovatnih prirodnih bisera Srbije, i kao takva veoma često je posećena.

Dolaskom u nju, ne možete, a da ne primetite ovo prirodno lečilište ili da i ako ga primetite ne poželite da svratite. Celo ovo područje okruženo je neverovatnim lepotama, tu su i gorostasne Homoljske planine koje se protežu između reke Mlave na jugu, Velikog Peka i njegove pritoke na istoku i reke Pek na severu.

Ovaj masivni planinski venac ima više vrhova, do kojih vode markirane planinarske staze, neki od njih su:  Stubej (940. mnv), Veliki Vukan (825. mnv), Mali Vukan (752. mnv), Pojana Tresnita (880. mnv)… Od ovih vrhova, dva okružuju banju, sa dve strane, to su Mali Vukan i Veliki Vukan.

Banja Ždrelo koja je svoje mesto pronašla pokraj ovih prekrasnih prirodnih čudesa, udaljena je od glavnog grada naše zemlje oko 130 kilometara. Smeštena je na prijatnoj nadmorskoj visini od 160 do 240 metara.

Printscreen/Youtube/Djordje Petric
 

Zanimljivo je otkirće toplih voda ove banje pre nešto više od dvadeset godina Najpre se krenulo u potragu za ugljem, istraživane su već postojeće naslage, a došlo se do neverovatnog izvorišta tople vode, koja je isparavla.

Pored toga što je zbog svoje vreline isparavla, iz nje je dopirao neobičan miris, taj miris podsećao je na miris pokvarenih jaja. Zatim se nakon stručnih hemijskih analiza utvrdilo da taj miris zapravo potiče od sumpora kojim je ova voda bogata. Temeratura iznosi između 38°C do čak 40°C.  Ova voda je bakteriološki ispravna, te se rashlađena pije i zbog svog specifičnog sastava veoma pomaže onima koji boluju od bolesti digestivnog trakta.

Ono što posebno izdvaja Banju Ždrelo, jeste idealan boravak u njoj kada su hladne zimske temerature aktuelnne, bazen se puni ovom termalnom vodom tako da je opuštanje omogućeno. Zamilsite samo kako ležite u vreloj vodi koja se puši, a oka vas su predeli prekriveni snegom.

Printscreen/Youtube/Djordje Petric
 

Bolesti koje se leče u Banji Ždrelo

Razni oblici reumatizma (degenerativni i zapaljenski);

Kožna oboljenja (psorijaza, ekcemi);
Posttraumatska stanja (stanja nakon hirurških intervencija ili preloma kostiju);
Bolesti digestivnog trakta (gastritis);

Obzirom na veoma visoke temperature ove vode, boravak u njoj ne preporučuje se kardiovaskularnim bolesnicima. Najpoželjnije bi bilo da Vas ovamo uputi Vaš lekar koji ima uvid u Vašu istoriju bolesti.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike