Na ovom jezeru uživaće istinski ljubitelji prirode, a jedna stvar posebno mami turiste

23.06.2022

08:45

0

Autor: M. J.

Ono što će posebno očarati sve gurmane i naterati ih da se u ove krajeve ponovo vrate jesu tradiconalni specijaliteti ovih krajeva koji će se topiti u vašim ustima

Na ovom jezeru uživaće istinski ljubitelji prirode, a jedna stvar posebno mami turiste
1655754835elektromotori-na-jezeru - Copyright RINA

O lepotama planine Zlatar i celog područja na kojem se ona nalazi napisani su mnogi redovi koji verovatno ne mogu ni upola preneti tu magiju ovih prostora, lepotu prirode, moć vijugavog kanjona reke Uvac,  retke beloglave supove koji lete i koji se gnezde unaokolo. Jedno od najlepših bogatstava ovog područja jeste Zlatarsko jezero čija je okolina prirodno stanište pomenutog beloglavog supa .

RINA
 

Rezervat beloglavog supa je nešto po čemu je Zlatarsko jezero najviše i poznato, i ako ga pored toga krase i mnoge druge neverovatne zanimljivosti i prirodne lepote koje će vam oduzeti dah. Ovo jezero možete čuti da zovu i po drugom imenu – Kokin brod; smešteno je na prilično velikoj nadmorskoj visini od 880 metara, i nalazi se u okviru Specijalnog rezervata prirode Uvac. U pitanju je veštačko jezero koje je nastalo 60-ih godina izgradnjom brane zarad potrebe Hidroelektrane „Kokin Brod“.

RINA
 

Ova brana visoka je čak 83 metra, a dužine je 1.264 metara, te je kao takva najveća kamena brana u Evropi. Reka Uvac je pregrađena kod mesta koje takođe nosi ime Kokin Brod, te otuda i ovaj drugi naziv Zlatarskog jezera koje je tim pregrađivanjem i nastalo.

RINA
 

Ono se pruža na površini od 7,30 km2 , prosečna dubina jezera iznosi čak 75 metara, međutim nivo vode u jezeru može varirati i do 45 metara, zbog potreba Hidroelektrane. Ukupna dužina ovog prelepog, velikog jezera iznosi oko 21km, te je ono treće po veličini jezero u Srbiji, odmah posle Đerdapskog jezera i jezera Perućac.

Profimedia
 

Zlatarsko jezero se nalazi između planina Zlatar na jugozapadu i planine Murtenica na severoistoku. S obzirom na to da se nalazi pored puta Beograd-Crnogorsko primorje, turistički položaj jezera je izuzetan – ovde će zastati da se odmore i naprave predah od puta mnogi koji prolaze ovom trasom.

Međutim, jezero zbog svojih lepota nije samo usputna stanica mnogima već i krajnja destinacija za odmor. Možda još veću lepotu i primamljivost ovog jezera čine plaže koje su divlje; na taj način svi istinski zaljubljenici u prirodu u potpunosti će uživati u ovom prekrasnom mestu koje iako je postalo popularna turistička destinacija nije promenilo svoju suštinu.

Profimedia
 

Ono što će posebno očarati sve gurmane i naterati ih da se u ove krajeve ponovo vrate jesu tradiconalni specijaliteti ovih krajeva koji će se topiti u vašim ustima. U pitanju su nadaleko čuveni: zlatarski kajmak, zlatarski sir, domaći kačamak, sveža pastrmka na žaru, jagnjetina, teletina, riblja i teleća čorba, pita od heljde i zlatarska pita sa kiselim mlekom i naravno neprevaziđena prava domaća pršuta.

Foto: 24sedam
 

Nakon najukusnije lepinje sa kajmakom koju ste u životu probali možete se, na primer, zasladiti baklavama i tulumbama. Sve ono najlepše što naša zemlja ima da ponudi nalazi se u krajevima Zlatarskog jezera. Upravo zbog akcenta na netaknutoj prirodi, zaštićenim vrstama životinja, neverovatnih meandara reke Uvac, klisura i kanjona česti posetioci Zlatarskog jezera jesu iskonski ljubitelji prirode – planinari, speleolozi, orjentirci… ali i biciklisti koji vole vožnju.

Profimedia
 

Uvac nije jedina reka koja ispunjava vodu ovog jezera. Zlatarsko jezero napajaju brojni potoci i izvori, i ukupno tri reke: Uvac, Tisovica i Vapa. Zbog ovih hladnih izvora i potoka i sveže vode koja često cirkuliše, temperatura vode u Zlatarskom jezeru nikada ne dostiže neke visoke podeoke. Najhladnija je u januaru i iznosi 3,5°C, a u vrelom julu je najtoplija te se penje do 21°C. Zbog tih temperatura voda Zlatarskog jezera predstavlja idealan izbor za osveženje u najvrelijim letnjim danima.

U blizini ovog jezera nalazi se još jedno, po svojoj lepoti takođe čuveno; u pitanju je Uvačko jezero. Ono je smešteno uzvodno od Zlatarskog na nešto višoj nadmorskoj visini od 985 metara, te kao takvo jeste drugo jezero po visokoj nadmorskoj visini u našoj Zemlji najvišu nadmorsku visinu kod nas ima Vlasinsko jezero.

Profimedia
 

Uvačko jezero nije jedino jezero u neposrednoj blizni Zlatarskog jezera; ukupno tri prelepa jezera na ovim prostorima čine pravu atrakciju i privlače mnoštvo turista u ove krajeve. Dakle, nizvodno od Zlatarskog jezera nalazi se još jedan biser prirode, čuveno Radoinjsko jezero.

Lepota ova tri jezera i ovih predela na kojima se oni nalaze, nadahnula je naš narod da izmašta koju legendu o njima. Prema toj bajci veruje se da je celo područje Pešterske visoravni nekada davno bilo prekriveno jednim ogromnim jezerom; celo prostranstvo pod vodom. To jezersko more krilo je jednog stanovnika – troglavu aždaju. Aždaja je stalno unosila nemire po okolnim selima i napadala ljude; zbog toga joj se suprostavio Sveti Đorđe.

 

Postoji mnogo toga što možete obići i posetiti dok boravite na obalama Zlatarskog jezera; izleti mogu biti u prelepu prirodu, ali to mogu biti i obilasci interesantnih kulturno-istorijskih spomenika. U ovim krajevima imate sve što Vam je neophodno za jedan aktivan odmor iz snova, za jedno nezaboravno putovanje. Jedna od najinteresantnijih i omiljenih atrakcija je svakako organizovano krstarenje Zlatarskim jezerom i panoramsko razgledanje neverovatnog krivudavog kanjona reke Uvac koje će Vam oduzeti dah.

RINA
 

Obilazak Specijalnog rezervata prirode Uvac, pešačenje po njegovim neverovatnim terenima, inspirativna gnezda retkih i zakonom zaštićenih beloglavih supova – biće avantura koju nikada neće zaboraviti i kojoj ćete hteti uvek da se vratite.

Kažu da nema mesta u našoj zemlji kao što je Uvac. Osim ovih retkih ptica, i prekrasnog meandrirajućeg kanjona reke Uvac, na ovom terenu se nalazi jedan od najvećih pećinskih sistema u našoj zemlji – Ušački pećinski sistem. Okolina Zlatarskog jezera jedno je od najlepših mesta u Srbiji, a i šire.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike