Krećemo na epsko putovanje najdužim vozom na svetu (FOTO)

13.04.2022

12:30

0

Autor: A.G.

Vožnja može trajati od 11 do čak 15 sati, jer voz neretko ima nekoliko neplaniranih zaustavljanja na putu

Krećemo na epsko putovanje najdužim vozom na svetu (FOTO)
profimedia-0034725851 - Copyright Profimedia

Dužine je 3 kilometra, prelazi rutu od 704 kilometra u jednom smeru, broji preko 200 teretnih vagona i ukupne je težine 84 tone. Ovo je najduži i najteži voz na svetu.

Iako je prvobitna i do skoro jedina njegova svrha bila prevoz rude iz rudarskog grada Zouerate do luke Nuadibua, ovaj šinski gigant sve češće prevozi radoznale i avanture željne, turiste.

Ali, osim turističke slave koju ovaj voz nosi, ovaj voz prevozi mineralne resurse koji Mauritaniji obezbeđuju većinu godišnjeg prihoda.

Profimedia
 

Za ovaj voz vam neće biti potrebna karta jer u njemu nećete sresti konduktera, što za posledicu ima poznatu situaciju - ko pre devojci, njemu devojka. Nije vezan ni za jedan red vožnje te može da krene ranije ili kasnije od "planiranog" vremena polaska. Tu na scenu stupa lokalni vodič bez čije pomoći avantura u koju ste kročili neće proteći glatko.

Važan savet za sve koji se ukrcaju na ovaj voz, tiče se vremena putovanja. Naoružajte se strpljenjem jer vožnja može trajati od 11 do čak 15 sati, jer voz neretko ima nekoliko neplaniranih zaustavljanja na putu.

Profimedia
 

Nije neuobičajeno da putnici donesu i podignu šator u teretnom vagonu za dodatnu udobnost, a u jedan vagon moguće je smestiti do 10 putnika.  

Ipak, zbog povećanog interesovanja turista za vožnju ovim vozom, na teretni deo naknadno je pridodat putnički vagon, ali ni od njega ne treba očekivati previše. Iako je dizajniran za stvarne putnike sa 6 ležajeva, zapamtite da ni u njemu nema konduktera. To znači da niko nije zadužen za čišćenje i održavanje higijene. Za osoblje, to je samo još jedan deo voza o kome niko ne brine. Uvek je neuredno, sa dotrajalim krevetima i insektima koji puze svuda oko vas. Jedina prednost je što putnički vagon ima toalet.

Profimedia
 

Vožnja najdužim vozom na svetu je možda jedna od najavanturističkijih stvari koje možete da uradite u svom životu, ali neke stvari bi valjalo da znate unapred. Jer, neki bi mogli pomisliti da je vožnja pustinjskim vozom tiho i opuštajuće putovanje, ali iskustva turista su nešto drugačija.

 - „To je bolna agonija za telo i čula. Bole vas uši od silne buke točkova voza, i osećate kako kroz vas struji neprestana drhtavica, dok vam pustinjsko sunce pecka kapke, a šljunak i prašina upadaju u oči“.

Jedno je sigurno, putovanje vozom na ovoj relaciji je veoma ekstremno i za ovu vožnju se treba dobro pripremiti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike