Gradina čuva arheološke i istorijske tajne

11.11.2020

13:30 >> 13:25

0

Autor: S.K.

Ovde se nalazi i najmanja crkva u Zlatiborskom okrugu

Gradina čuva arheološke i istorijske tajne
Copyright Promo/RINA

U živopisnom selu Trešnjevica nadomak Arilja, na uzvišenju koje se pruža iznad reke Moravice vekovima unazad ponosno stoji utvrđenje Gradina, koje čuva arheološke i istorijske tajne. Izuzetno važan strateški položaj potvrđen je u defterima u 15. i 16. veku, a 1806. godine tokom Prvog srpskog ustanka, u blizini Gradine odigrala se i bitka na Trešnjevici.

Promo/RINA

-Ovaj lokalitet ima četiri kulturna horizonta, koji svedoče da je na ovom utvrđenju oduvek bilo života i ljudske interakcije. Najstariji pripada praistoriji, zatim sledi horizont rane Vizantije iz kog su ostali postojeći bedemi. Sledi horizont srednjovekovne epohe i najmlađi pripada poznosrednjovekovnoj epohi i posvedočen je brojnim pokretnim areheološkim nalazima, kaže za RINU, Marija Aleksić iz Turističkog centra Arilje.

Utvrđenje Gradina nalazi se na 653 metara nadmorske visine, a do vrha se može samo peške. Maršuta nije baš laka, ali pogled koji vas dočeka kad stignete gore vredi svakog truda. Nakon izvršenih arheoloških istraživanja pretpostavlja se da je na ovom mestu svoje imanje imao  srednjovekovni vlastelin.

-Ovde su pronađeni ostaci posuđa rađenog u tehnici arhajske majolike, što skoro sa sigurnišću govori da je ovde tokom poznog srednjeg veka živeo velikaš, koji je imao veliku ulugu u tadašnjem kulturnom i političkom životu.  Ovako posuđe do sada je u Srbiji pronađeno samo u nekadašnjem Rasu kod Novog Pazara, kaže Marija.

Promo/RINA

Brojni turski podaci takođe svedoče o velikom značaju utvrđenja Gradina, koje je svojevremeno bilo i granični deo između Smederevskog i Bosanskog sandzaka,  a dolinom Moravice prolazio je važan put koji je kontrolisan upravo sa ovog utvrđenja.

-Na samom uzvišenju nalazi se i crkva posvećena Svetom Iliji, koja je najmanja crkva u Zlatiborskom okrugu. Ovaj lokalitet ima veliki turistički potencijal i zajedno sa crkvom Svetog Ahilija koja se nalazi u centru Arilja jedno je od najposećenijih mesta. Pre nekoliko godina urađena je konzervacija jednog dela utvrđenja i postavljena rasveta, objašnjava Marija Aleksić.

Pročitajte i ovo:

Skijaška sezona počinje 3.decembra na Kopaoniku

Sombor – grad umnih ljudi

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike