Top-pet kolekcija s Londonske nedelje mode koje su nas oborile s nogu

20.09.2023

12:46

0

Autor: V. I.

Londonska nedelja mode je završena i sada je pravi trenutak da sumiramo utiske i predstavimo vam naše favorite

Top-pet kolekcija s Londonske nedelje mode koje su nas oborile s nogu
LFW - Copyright Profimedia

 

Za upravo okončanu Londonsku nedelju mode važi činjenica da je najmanje komercijalna od sve četiri (Njujork, Pariz, Milano) tako da njoj neće videti previše izvikanih brendova, naravno ako se izuzme Burberry bez kojeg je najveća smotra engleske mode nezamisliva.

Profimedia
 

 

Takođe, malo je verovatno da ćete na revijama Londonske nedelje mode da dobijete inspiraciju za trendove koji su pred nama. Ovde je više reč o samim dizajnerima i njihovoj estetici koja se maltene graniči s umetnošću.Ovde defiluju vizionari koji svoje ekstravagantne ideje pretaču modne komade koji su neobični, smeli i maštoviti. Ove sezone bilo je učljivo da fali Kristofer Kejn, inače favorit LFW-a, koji je nažalost morao da zatvori svoj brend zbog finansijskih problema.

1. JW ANDERSON

Poreklom Irac, genijalni Džonatan Anderson poigrao se zanimljivim formama, ali potpuno neočekivanim materijalima. On je naime, koristio ta svoje dukseve i šortseve koristio, ni manje ni više, nego plastelin. „Plastelin preuveličava pogrbljeni oblik dukserice, tako da ima malo grubosti, malo čvrstine. Radi se o stavu", izjavio je dizajner.  Ali ispod modelovanog plastelina našla se nosiva garderova - pletene haljine, bomber jakne, kargo pantalone...

 

2. Roksanda Ilinčić

Srpska dizajnerka Roksanda Ilinčić koja živi i radi u Kondonu predstavila je svoju novu kolekciju u Barbikan centru i prvi put prepustia svoju inspiraciju korenima. Njeni modeli prikazali su da se ne stidi svog nasleđa već ga hrabro inkorporira u svoje voluminozne komade. Tako su dobijene haljine imale prizvuk monaških odora.

 

3. Ahluwalia  

Nakon dve godine, brend Ahluwalia se vratio na modnu scenu. U skladu sa kolekcijom pod nazivom Acknovledgements, revija jeodržana u kasne noćne sate u Britanskoj biblioteci, jednoj od najsveobuhvatnijih istraživačkih lokacija na svetu. Za svoju novu priču, kreativna direktorka Prija Ahluvalija upustila se u istoriju umetnosti, muzike, mode, filma i društvene pravde kako bi oblikovala narativ inspirisan umetnicima i aktivistima čija dostignuća i doprinosi kulturi često ostaju nepriznati.

 

4. Richard Quinn

Revija Ričarda Kvina bila je posvećena njegovom ocu, koji je umro u junu. Kvin je poznat po svojim haljinama koje su više za muzej nego za ulicu a ove godine je prikazao raskošne komade  s hiljadama kristalnih kapljica koje su visile kao suze i delikatne mrežaste haljine sa izvezenim suknjama sa kostima koje su izgledale kao kavez za ptice. Kada je uplakani dizajner izašao na finale, njegova majka ga je uzela u naručje. Publika joj se potom pridružila u aplauzu u apsolutnoj katarzi.

 

 

5. BURBERRY

Za svoje drugo pojavljuvanje u okviru klutnog brenda Burberry, Danijel Li se odlučio da ofarba grad u plavo. Konkretno, britanska modna kuća preuzela je stanicu metroa Bond Street, gde su znakovi na platformi zamenjeni tokom nedelje mode kako bi pisalo „Burberry ulica“ što je potez koji je zbunio mnoge turiste i strance, koji su propustili svoja stajališta. On je prestavio zanimljive reinterpretacije kultnog kaputa, kao i haljine izvezene cvetnim uzorkom u stilu tapiserije.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike