Nismo mi izmislili, tako kaže nauka: Određene boje nas čine manje privlačnima

10.04.2023

17:52

0

Autor: Z.A.S.

Dobro pazite koje boje birate kada planirate nešto da obučete ili kupite

Nismo mi izmislili, tako kaže nauka: Određene boje nas čine manje privlačnima
Ilustracija - Copyright Freepik

Na osnovu čega donosite odluku šta je to što ćete da obučete? Da li više gledate model majice, bluze, džempera i košulje, ili vam je bitna i boja odeće?

Sigurno je i to da je jako bitno kako se osećamo u određenoj odeći. Ukoliko planiramo duže da se zadržimo negde, svakako je važno da odeća bude prijatna, jer konstantno povlačenje suknje ili činjenica da je izrez neprilagođen nikako nisu seksi, niti će žena u takvom izdanju zračiti samopouzdanjem.

Sa druge strane, izbor boje prilično utiče na to kako izgledamo u očima drugih ljudi.

Nema veze s tenom

Čak i ako ne želimo posebno da impresioniramo odećom, ona ne bi trebalo da radi protiv nas. Naučnici kažu da je zato bolje suzdržati se od nošenja nekih boja. Kojih, nema veze s našim tenom ili bojom kose. Određene boje jednostavno su ljudima neprivlačne, prenosi "miss 7".

Nije tajna da nas boje poput crvene, pa čak i ''bezbojna'' i crna, čine privlačnima.

Ali postoje i tonovi koji čine upravo suprotno.

Freepik
 

Žuta

Prema britanskom istraživanju, i žene i muškarci veruju da je žuta najneprivlačnija boja. Čak 39 posto ispitanih muškaraca i 31 posto žena se složilo sa time.

Istraživanje britanske firme za prodaju odeće "buyshirtonline.co.uk" pokazalo je da žuta boja nije baš popularna. Tamo je žuta zauzela poslednje mesto na listi boja, jer žuta "ne stvara poverenje" i "odiše arogancijom".

Freepik
 

Smeđa

Drugo mesto na listi pripalo je posebnoj nijansi smeđe boje, tačnije boji Pantone 448 C, koja se službeno smatra "najružnijom bojom na svetu".

Zanimljivost u vezi sa tim: tokom uvođenja standardizovanog pakovanja cigareta australijska vlada se odlučila upravo za ovu nepopularnu nijansu smeđe boje kako bi odvratila potencijalne pušače i suzbila impuls za kupovinu cigareta.

Freepik
 

Siva

Nakon žute i smeđe, prema naučnicima, postoji još jedna boja zbog koje izgledamo neprivlačno: siva. Prema istraživanjima, siva boja povezana je sa tugom, depresijom i negativnošću - i ne ostavlja naročito pozitivan utisak na druge osobe.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike