Tri pomalo uvrnute činjenice o lepoti

07.10.2020

07:12 >> 06:57

0

Neki su ozbiljno ugrozili zdravlje, a šta mislite o ružu koji traje sedam dana

Tri pomalo uvrnute činjenice o lepoti
Copyright Pixabay

Čuli ste za floskulu “sve za lepotu,” a bogami i svedočili koliko daleko ljudi idu da bi bili lepi ili makar, lepi po njihovim standardima lepote. Pisali smo o Antoniju koji se izoperisao ne bi li ličio na vanzemaljca (opet, njegovu verziju bića sa druge planete jer sliku još ne videsmo), a to nije samo tekovina modernog društva. Kroz istoriju se mnogo toga radilo za lepotu, a mi vam predstavljamo tri pomalo uvrnute pričice o tome. I na početku da razjasnimo, ovo ne pokušavajte kod kuće.

 

  • Ako ste ikada posetili Egipat, sigurno ste svratili na mesto gde se i dan danas izrađuju najfinije parfemske esencije koje se nalaze u svetski poznatim parfemima. A parfem je bio veoma značajan u egipatskoj civilizaciji i koristio se kako u kozmetičke, tako i u medicinske svrhe. Tako se Kyphi, jedan od najpoznatijih egipatskih parfema pravio od cveća, meda, vina i bobica, a tako se pripremao i napitak za lečenje pluća, creva i jetre. Znamo da je korona, ali ne pokušavajte da lečite pluća parfemom.
  • Ruž za usne je jedan od najpopularnijih kozmetičkih proizvoda današnjice, a žene su i kroz istorije želele da ih oboje Tako su u renesansnoj Italiji stvorile vrhunski ruž za usne i rumenilo mešajući kohineal, sandalovinu i cinnabar sa voskom ili mašću. Proces nanošenja je bio kompleksan, ali crvena boja je trajala više od nedelju dana, bez obzira što su prale lice svaki dan.
  • Ovo je izazivalo ozbiljne zdravstvene probleme. Sada volimo kada smo osunčani i preplanuli, mada i danas koristimo termin – aristokratski ten. E, pa u “zlatno doba Španije”, sunčanje je bilo nedopustivo za dame. U nastojanju da održe porculanski ten, mlade žene su jele glinu iako je to često izazivalo anemiju ili hlorozu. Krajem 18. veka, The French Court članovi kao što je Marija Antoaneta, takođe su bili opsednuti svetlim tenom. Lažirali su ga nanošenjem belog praha u debljim slojevima (izrađene od svega, od belog olova i talka do praha od kostiju) u kombinaciji sa voskom i uljima kako bi duže ostajalo na licu.
  •  

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Izvor: pure

    TAGOVI:

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike