Haljina koju je Elizabeta II nosila na krunisanju izrađivana je osam meseci, kraljica ju je nosila čak šest puta, a i danas je veličanstvena

01.06.2022

13:52

0

Autor: Z. A.

Satenska haljina bogato je ukrašena cvetnim amblemima UK i drugih zemalja Komonvelta. Dizajner je na svoju ruku dodao izvezenu detelinu sa četiri lista. I upalilo je – kraljica ovih dana slavi 70 godina vladavine

Haljina koju je Elizabeta II nosila na krunisanju izrađivana je osam meseci, kraljica ju je nosila čak šest puta, a i danas je veličanstvena
Krunisanje kraljice Elizabete II - Copyright Profimedia

Povodom platinastog jubileja kraljice Elizabete II, prisećamo se prelepe haljine u kojoj je krunisana 2. juna 1953. u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Zanimljivo je kako je tada prošlo više od godinu dana nakon što je dospela na presto u februaru 1952.

Odlaganje krunisanja planirano je kako bi se omogućilo odgovarajuće vreme za tugovanje nakon što je njen otac i prethodni monarh Džordž VI preminuo, a 70 godina kasnije i dalje se divimo jednoj od najlepših kraljevskih haljina.

Dizajniranje i izrada haljine trajali su osam meseci, a uključivali su istraživanja i zamršeno vezenje jer je haljina na sebi imala izvezene cvetne ambleme Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja Komonvealta, uključujući englesku ružu Tjudor, škotski čičak, velški praziluk, irsku detelinu, list kanadskog javora, australijsku pletenicu, novozelandsku srebrnu paprat, južnoafričku proteu, indijski cvet lotosa za Indiju, cvet lotosa sa Šri Lanke i pakistansku pšenicu, pamuk i jutu.

Haljinu je, baš poput Elizabetine venčanice i drugih značajnih kraljevskih haljina tog vremena, dizajnirao Norman Hartnel, gotvo pa službeni dvorski dizajner. Kraljičina želja bila je da haljina za krunisanje bude izrađena od satena, poput venčanice s naglaskom na kraljevskoj eleganciji, ali bez preteranog isticanja forme.

Osam predloga dizajna, deveta opcija kraljičin izbor

Hartnel je predložio najmanje osam različitih dizajna: prvi, vrlo jednostavan, sličan onom koji je nosila kraljica Viktorija na svom krunisanju, drugi koje bio moderna tanka haljina s plaštom i izvezena zlatom. Treća je bila haljina u stilu krinolina od belog satena, srebrne tkanine i srebrne čipke, dok je četvrta kreacija bila izrađena od belog satena s izvezenom Bogorodicom i arumom od ljiljana, optočena biserima. Peti, šareni dizajn ukrašen ljubičicama, ružama i pšenicom, šesti je bio beli saten sa zlatnim, srebrnim i bakrenim vezom s granama hrastovog lišća sa žirom. Sedma haljina je imala vez tjudorske ruže iz Engleske, nanesene zlatnim vezom na beli saten, dok je osmi dizajn, sličan sedmom, ali je dodatno sadržavao cvetne ambleme Velike Britanije i Komonvelta.

Kraljica je odabrala poslednju opciju, ali samo ako Hartnel uvede neku boju i napravi izmene. I tako je nastala deveta opcija i haljina koju je Elizabeta II nosila na samom krunisanju. Simpatičan detalj kasnije je Hartnel potajno dodao - izvezena je detelinu sa četiri lista na levoj strani haljine kao znak sreće.

Profimedia
 
Plišani ogrtač za kraljevski naglasak

Uz haljinu, Hartnel je dizajnirao i prekrasan raskošan ogrtač izrađen za krunisanje. Takođe poznat kao "Colobium Sindonis", ogrtač je bio izrađen od običnog belog platna s grimiznim plišanim plaštom pričvršćenim na ramenima, a ukrašen je izvezenom zlatnom čipkom i filigranom.

Svila korišćena za izradu haljina dobijena je sa farme svile "Lady Hart Dyke" u dvorcu Lalingstoun, a samu haljinu su izradile tri krojačice, šest vezilja iz Kraljevske škole rukotvorina, odgovorne za vez u zlatnim polugama. Grimiznocrveni plišani ogrtač, koji je bio pričvršćen za ramena haljine, ručno je tkao Varners koristeći svilu iz dvorca Lalingstoun.

Kraljica Elizabeta II toliko je volela ovu haljinu da ju je nakon krunisanja nosila čak šest puta, uključujući vreme kada je otvorila parlamente na Novom Zelandu i Australiji 1954. godine.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike