Zašto svakodnevno šamponiranje uništava kosu?

19.04.2022

13:37

0

Postoji toliko mnogo faktora zbog čega svakodnevno pranje kose šamponom ne bi trebalo da bude opcija

Zašto svakodnevno šamponiranje uništava kosu?
Pranje kose - Copyright Profimedia

Bez obzira na to da li je vaša kosa tanka, svilena, kovrdžava ili gusta, prekomerno pranje kose može prouzrokovati mnogo štete kojih vrovatno niste ni svesni. 

Sprovedeno je jedno istraživanje i na osnovu toga izvedene su čvrste činjenice:

Važan je odabir pravog šampona

Ne radi se samo o čestom pranju kosu, već može biti i da šampon koji koristite ne odgovara vašem tipu kose. 

Svi imamo različite tipove kose, stoga odabir odgovarajućeg šampona za vašu kosu čini ogromnu razliku u tome kako će vaša kosa da izgleda. Šampon često sadrži hemikalije koje se nazivaju surfaktanti koji pomažu u procesu čišćenja, uklanjajući ostatke sa površine vlasišta i kose.

Veliki uzvičnik u sastojcima je sulfat, koji proizvodi bogatu penu za temeljno čišćenje kože glave i uklanjanje viška ulja. Međutim, na duge staze, sulfat može dati suprotno. 

Prekomerno pranje kose dovodi do opadanja kose

Ukoliko imate svilenkastu ili tanku kosu, možda bi trebalo da razmislite o sastojcima kao što su kokosovo ulje, arganovo ulje ili bilo koja vrsta ulja koja daje vlažnost kosi. Ljudima sa suvim skalpom i kosom često je potrebno manje pranja da bi sačuvali prirodno ulje vlasišta. Prekomerno pranje kose može dovesti do ekstremnog opadanja kose, čak i ako koristite pravi šampon za vaš tip kose.

Profimedia
 

Koliko često je prečesto?

Ako perete kosu svaki dan, držite se blagog, prirodnog šampona. Svakodnevno pranje kose je štetno za vašu kožu glave, jer uklanjate prirodna ulja vaše kose koja su potrebna vlasištu. 

Fina i tanka kosa 

Prava je borba kada je u pitanju ova vrsta kose. U zavisnosti od vlasišta, fina i tanka kosa ima tendenciju da reguliše prekomernu količinu ulja što je čini masnom već sledećeg dana. Jedan od načina da pomognete ovakvoj kosi jeste da izbegavanje dodirivanje i "igranje" sa kosom. Vezivanje kose takođe može biti spas.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike