Crni kralj, grandiozni arapin i veličanstveni klajsdejl: Plemenite životinje koje vas nikada neće ostaviti ravnodušnim (VIDEO)

11.11.2021

18:19

0

Prvi konji pojavili su se još pre 3.000 godina pre nove ere, a svojom lepotom i danas izazivaju strahopoštovanje

Crni kralj, grandiozni arapin i veličanstveni klajsdejl: Plemenite životinje koje vas nikada neće ostaviti ravnodušnim (VIDEO)
Konji - Copyright Pixabay

Veza između konja i čoveka uvek je bila jedinstvena. Ova plemenita bića oduvek su važila za grandiozna, veličanstvena i neustrašiva stvorenja, a tokom života bili su verni saputnici kraljevskim porodicama. Danas se ne zna koliko vrsta konja tačno ima, a mnogo je i onih koji su i dalje u divljini, van očiju javnosti. Pred vama je samo delić porodice, a svaki član je jedinstven na svoj način.

Crni kralj

Frizijski konji smatraju se najlepšom rasom na svetu, a poreklom su iz Frizije u Holandiji. Poznati su po upečatljivoj crnoj dlaci i ​​dugoj lepršavoj grivi, a prvobitno su bili uzgajani da bi vodili srednjovekovne evropske vitezove u bitku.

Takođe, zbog svog elegantnog izgleda i spektakularnog kretanja, često su vukli kočije za evropske kraljevske porodice.

Rasa je skoro izumrla na prelazu iz 20. veka, sa samo tri čisto rasplodna pastuva. Na našu sreću, frizijska rasa se uspešno oporavila nakon Drugog svetskog rata.

Prefinjeni i otporni arapi

Poreklo arapskog konja datira još od 3.000 godina pre nove ere, što ga svrstava među najstarije konje na svetu. Lepe i elegantne karakteristike ove rase oblikovalo je nomadsko beduinsko pleme sa Arapskog poluostrva.

Arapski konj ima potencijal da se istakne u skoro svakoj disciplini. Zbog svoje izuzetne izdržljivosti,  posebno su cenjeni u disciplinama izdržljivosti.

Arapske krvne loze mogu se naći u većini modernih rasa konja jer su korišćene da dodaju dodatnu otpornost i prefinjenost.

Divlje duše

Andaluzijski konj pojavio se u 15. veku, a njegov prepoznatljiv barokni izgled od tada je ostao nepromenjen.

Slično frizijcima, imaju duge, guste grive i repove, što ih čini zaista divnim prizorom za posmatranje.

Andaluzijske krvne loze su tokom vekova uticale na nekoliko modernih rasa konja. Transportovani su na brodovima konkvistadora u novi svet, gde su neki od njih pobegli i postali današnji divlji mustanzi.

Istorijski gledano, andalužani su se često koristili za borbe s bikovima, a to je slučaj i danas su u određenim delovima Španije. Oni su takođe omiljena vrsta za klasičnu dresuru i snimanje filmova, pa je tako upravo ova rasa poslužila za čuveni animirani film "Spirit".

Dalmatinci među konjima

Izvorno danska rasa konja, knabstrup je poznat po svojoj prelepoj pegavoj boji.

 U jednom trenutku oni su bili deo danske konjice, ali ih je njihova neobična leopard šara na telu učinila lakom metom. Nažalost, danas se često koriste kao cirkuski konji.

Veličanstveni klajsdejl

Zvezde reklama za pivo, konji rase klajsdejl poznati su po svojoj debeloj, lepršavoj dlaci, belom sjaju i poslušnosti.

Ova šarmantna rasa dolazi iz doline reke Klajd u Lanarkširu u Škotskoj. Tokom 19. i 20. veka izvozili su ih u velikom broju u Australiju, Novi Zeland i Sjedinjene Države, gde su postale popularne životinje među farmerima.

Prvobitno su upotrebljavani za poljoprivredu i šumarstvo, mada se i dalje koriste za to. Takođe, imali su ulogu i u protokolarnim kraljevskim ceremonijama, a zbog svog veličanstvenog izgleda i veličine neizostavni su na svakoj izložbi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike