Pet simptoma da je vaša mačka trudna

31.10.2021

09:30

0

Trudnoća kod mačaka traje devet nedelja ili oko 63 dana

Pet simptoma da je vaša mačka trudna
kitten-with-mom-ge208cd31c_1280 - Copyright Pixabay

Prepoznati simptome trudnoće kod mačke nije uvek tako lako, jer znakovi mogu da budu suptilni i jedva primetni. Ako sumnjate da je vaša mačka trudna, odvedite je kod veterinara.

Bilo da je reč o planiranoj ili neplaniranoj trudnoći, trebalo bi da razgovarate sa svojim veterinarom kako biste bili sigurni da su mama i bebe zdrave i da su dobro.

Trudnoća kod mačaka traje devet nedelja ili oko 63 dana. U prvih nekoliko nedelja obično nema vidljivih promena.  Međutim, kad promene počnu, primetićete ih. Nakon otprilike tri nedelje trebalo bi da dođe do promena u ponašanju i fizičkom izgledu mačke.

1. Roze i povećane bradavice

Nakon tri nedelje od parenja bradavice trudne mačke postaće tamnije ružičaste boje i povećaće se. Takođe možete primetiti mlečni iscedak iz bradavica, iako mačke ne počinju da proizvode mleko pre rođenja mačića.

2. Jutarnje mučnine

Baš kao i žene, i trudna mačka može povremeno da ima jutarnje mučnine. Nemaju sve mačke jutarnju mučninu (baš kao i trudnice!), ali ako se dogodi, budite pažljivi i obratite se svom veterinaru ako povraćanje postane učestalo ili ako se vaša mačka ne oseća dobro.

3. Povećan trbuh

Nakon 30-35 dana, trudne mačke počinju da razvijaju zaobljeni trbuh – znak koji nije uvek tako lako uočiti. Ukoliko vaša mačka ima prekomernu težinu, moguće je da će njen stomak biti manje vidljiv, ali ona će ipak dobiti na težini zbog trudnoće, zavisno od broja mačića težina će se povećati i do dva kilograma.

4. Traženje mesta gde će se omaciti

Pexels
 

Trudna mačka traži će mesto na kom će se okotiti.  

Verovatno će izabrati mirno mesto i počeće da uređivati prostor gde bi se okotila. Često počinju da se ponašaju više majčinski, biće ljubaznije prema vama i želeće više da se maze. U isto vreme, trudna mačka može da postane manje tolerantna prema drugim kućnim ljubimcima ili životinjama.

5. Pozitivan nalaz ultrazvuka

Najbolji način da utvrdite da li je vaša mačka trudna je da posetite svog veterinara i uradite ultrazvuk. RTG zraci neće moći da pokažu mačiće sve do 40 - 45. dana. U tom periodu se ne preporučuje ultrazvuk, sve dok nije završeno okoštavanje, do oko 60. dana.  Ultrazvuk se može obaviti već 21. dana, ali često je teško izbrojati mačiće, mnogo precizniji rezultat se može postići rendgen snimkom. 

Količina zračenja je prilično mala, pa se jedan rendgen obično smatra sigurnim za razvoj mačića ukoliko je okoštavanje završeno i radi se oko 60 - og dana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Moja mačka

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike