U svetu postoji jedno carstvo u kojem su mačke srećne koliko i deca

01.12.2020

13:59 >> 14:09

0

Autor: Z. A.

Tamo živi najveća kolonija divljih mačaka

U svetu postoji jedno carstvo u kojem su mačke srećne koliko i deca
Copyright Pexels

Mesto magije i bajki koje privlači milione turista godišnje, „Diznilend“ u Kaliforniji, svakako nije najsrećnije mesto na Zemlji samo za ljude. Već decenijama kruže glasine o tome da se u „Diznilendu“ nalazi mnoštvo divljih mačaka koje ne možete da vidite tokom radnog vremena, već tek po zatvaranju parka.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Hit mačak pogledom „mace koja traži dom“ želi da dobije nešto drugo. I uvek mu uspeva

Noćni čuvari

Prva kolonija divljih mačaka u „Diznilendu“ otkrivena je krajem pedesetih godina prošlog veka, kada su rukovodioci kompanije odlučili da dvorac Uspavane lepotice od rekvizita pretvore u atrakciju, i to nekoliko godina nakon što je park otvoren za javnost. Unutar zgrade radnici su otkrili desetine mačaka koje su tamo živele. One su tada proterane, ali im je kasnije, zbog velikog problema sa glodarima, „dozvoljeno“ da se vrate. Prema sajtu Disneilandcats.com, kako bi se pozabavila tim problemom, kompanija je usvojila sve mačke, te ubrzo shvatila da su one zapravo vrlo efikasne u borbi protiv miševa. Niko nije siguran koliko danas tačno mačaka živi na imanju. Prema poslednjim procenama, ima ih oko 200, iako zvanično stoji da ih ima nekoliko desetina.

Ova skrivena kolonija mačaka danas ima svoj nalog na Twitteru, kao profile na Instagramu i Facebooku.

Pixabay

Briga o divljim macama

Ako se pitate gde vole da lutaju mačke „Diznilenda“, uglavnom će ih gosti uočiti u blizini restorana „Hungry Bear“, „Taste Pilot’s Grill“ u DCA, „White Water Snacks“ u Velikoj Kaliforniji, „Rose Court Garden“ u okviru hotela „Diznilend“ i oko jarka koji se proteže paralelno sa stazom za tramvaj „Miki i prijatelji“. To su mesta koja se nalaze u blizini stanica za hranjenje mačaka.

Neke mace imaju čak i imena, uključujući Franciska, dugodlaku mačku boje kornjačevine, Horacija, američku kratkodlaku mačku, i Đovanija, domaću mačku.

Međutim, ono što je najbitnije jeste da, iako ove preslatke mačke mogu da deluju prijateljski, treba ih ostaviti da se rade svoj posao u parku. Za razliku od lutalica (mačaka koje je vlasnik napustio ili izgubio), divlje mace se rađaju u divljini, pa nisu prošle odgovarajuću socijalizaciju za interakciju sa ljudima. To ne znači da im se ipak ne možete diviti izdaleka.

Danas se o njima brinu radnici parka uz pomoć lokalnih veterinarskih klinika. Postoje stanice za hranjenje i prihvatilišta u kojima mačke imaju rutinsku veterinarsku negu, uključujući tretmane protiv buva, sterilizaciju i kastraciju i vakcinaciju.

ČITAJTE: Upozorenje veterinara: 13 stvari ne smete raditi ako imate mačku

Ukratko o „Diznilendu“

Prvi „Diznilend“ otvoren je u Kaliforniji, blizu Los Anđelesa, 17. jula 1955. godine kako bi se deca i svi oni koji se osećaju mladima zabavljali sa svojim omiljenim crtanim likovima iz produkcije „Dizni“. Radi se o konceptu zabavnog parka u kojem svakoga dana iznova i iznova oživljavaju Diznijevi junaci i princeze. Danas, „Diznilend“ postoji u Tokiju, Parizu, Hongkongu, Šangaju. U Americi postoji još na Floridi, u Orlandu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike