Lakše je istrenirati komad nameštaja: Pet rasa pasa koje se ne mogu podičiti nekom inteligencijom

01.07.2024

10:58

0

Autor: K. O.

Sa njima je potrebno mnogo strpljenja

Lakše je istrenirati komad nameštaja: Pet rasa pasa koje se ne mogu podičiti nekom inteligencijom
Copyright Profimedia

Psi su među najinteligentnijim životinjama na svetu, ali se nivo inteligencije razlikuje od pasmine do pasmine. Inteligencija pasa može se procenjivati prema različitim kriterijumima, kao što su poslušnost i sposobnost učenja novih komandi, kao i rešavanje problema.

Najinteligentnije pasmine često se koriste kao radni psi u vojsci i policiji, poput nemačkih i belgijskih ovčara, ili kao psi vodiči, kao što su labradori. Pasmine sa nižom inteligencijom često imaju problema s učenjem komandi, zbog čega se obično ne koriste za složene zadatke.

Profimedia
 

Prema Daily Mail-u, Stanley Coren, profesor sa Univerziteta British Columbia, 1994. godine je napisao knjigu "The Intelligence of Dogs" u kojoj je rangirao pasmine pasa od najinteligentnijih do najmanje inteligentnih. Coren je pse razvrstao prema njihovoj sposobnosti i prilagodljivosti za školovanje, koristeći pri tome saznanja više od 200 stručnjaka za pse, od sudija do veterinara.

U nastavku otkrivamo pet rasa koje su se našle na dnu njegove rang-liste. Coren je u svojoj knjizi napisao da ovim pasminama treba ponoviti novu komandu više od 80 puta kako bi je naučile, a uz to, prvu komandu slušaju u manje od 25 odsto slučajeva.

Profimedia
 

Avganistanski hrt

Avganistanski hrtovi poznati su po svom prekrasnom, svilenkastom krznu i elegantnom držanju. Ali, ako tražite psa koji brzo reaguje na nove komande, ovo nije rasa za vas. Avganistanski hrtovi uzgajani su prvenstveno zbog svoje brzine i odličnog vida, koji su korisni u lovu.

Profimedia
 

Basenji

Basenjiji su još jedna pasmina koja je uzgajana za lov, iako ne reaguje na komande svojih vlasnika. Basenjiji nisu poznati po svojoj poslušnosti, a uz to im je potrebna puno intenzivne fizičke aktivnosti kako bi bili srećni. Takođe, basenjiji ne vole biti sami, pa ako ih vlasnici ostave same duže vreme, mogu postati destruktivni.

Profimedia
 

Engleski buldog

Iako su privrženi svojim vlasnicima, engleski buldozi su po prirodi tvrdoglavi i spremni su naučiti samo nekoliko komandi. Potencijalni vlasnici ove pasmine moraju biti spremni na česte odlaske veterinaru zbog brojnih zdravstvenih problema koji su nastali usled parenja pasa u bliskom srodstvu tokom nekoliko vekova.

Pixabay
 

Čau čau

Psi rase čau čau izgledaju kao plišani medvedići, ali skloni su agresivnom ponašanju i teško uče nove komande. Coren je u svojoj knjizi napisao da je lakše istrenirati komad nameštaja nego čau čaua.

Pixabay
 

Ruski hrt

Kao i avganistanski hrtovi, ruski hrtovi poznati su po svojoj eleganciji. Ali, ovi psi su tvrdoglavi i po prirodi samostalni, zbog čega mnoge ljude podsećaju na mačke. Ruski hrtovi preporučuju se samo strpljivim ljudima jer im je potrebno puno vremena da nauče nove komande ili trikove.

Profimedia
 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike