Zašto psi dahću: Kada je dahtanje psa normalno, a kada postaje signal za uzbunu

30.05.2024

11:25

0

Autor: V. I.

Kompletan vodič o prepoznavanju opasnog dahtanja kod pasa

Zašto psi dahću: Kada je dahtanje psa normalno, a kada postaje signal za uzbunu
Copyright Profimedia

Dahtanje može biti normalno ponašanje za psa, ali može da signalizira da postoji i neki medicinski problem. Razumevanje razloga zašto psi dahću može vam pomoći da prepoznate da li je dahtanje vašeg psa znak da nešto s njim nije u redu.

Evo nekoliko uobičajenih razloga za dahtanje psa.

1. Toplota

Dahtanje je normalno ponašanje za srećne i aktivne pse. Pomaže psima da se ohlade jer ne mogu da se znoje kao ljudi. Dahtanje omogućava psu da brzo udahne, ovlaži, a zatim izdahne vazduh, što povećava isparavanje vode iz nosa i pluća. Isparavanje vode hladi telo iznutra ka spolja.

Velika količina vode može da ispari za kratko vreme kada pas dahće, pa uvek vodite računa da vaš pas ima pristup puno sveže vode tokom toplih dana. Ova vrsta normalnog dahtanja može biti prilično teška, ali nivo teškog disanja treba da bude u korelaciji sa temperaturom vazduha ili količinom aktivnosti koju vaš pas radi.

Profimedia
 

 

2. Uzbuđenje

Psi takođe dahću kada su uzbuđeni. Ovo je normalna reakcija kada se dogodi nešto uzbudljivo, poput upoznavanja novih ljudi ili dobijanja poslastica. Ova vrsta dahtanja može biti brza i plitka, a često je praćena cviljenjem.

3. Stres

Slično psećem dahtanju koje izaziva uzbuđenje, psi takođe obično dahću i cvile kada su pod stresom. Ako vidite svog psa kako dahće, obratite pažnju na njegov govor tela. Da li su im oči širom otvorene i oprezne? Da li gledaju u stranu i zevaju? Ovo su neki uobičajeni znakovi govora tela koji ukazuju da je vaš pas pod stresom. Procijenite situaciju da biste utvrdili kako možete učiniti svog psa ugodnijim kako biste spriječili da postane uplašen ili pod stresom.

Zašto moj pas toliko dahće

Iako postoji mnogo normalnih razloga za pseće dahtanje, prekomerno dahtanje može značiti da nešto nije u redu.

Bol - Prekomerno dahtanje kod pasa može ukazivati na mučninu, nelagodnost i bol. Vaš veterinar može da proceni da li vaš pas dahće jer ga boli tako što će obaviti detaljan pregled i eventualno dijagnostičke testove.

Lekovi - Određeni lekovi, posebno prednizon ili drugi steroidi, mogu izazvati pojačano dahtanje čak i kada vaš pas nije vruć, uzbuđen ili pod stresom. Ovo je uobičajeni neželjeni efekat. Razgovarajte sa svojim veterinarom ako vaš pas mnogo dahće nakon uzimanja lekova.

Toplotni udar - Pregrevanje ili toplotni udar će izazvati teško dahtanje kod pasa, što može brzo dovesti do dehidracije i smrti ako se ne leči. Lečenje toplotnog udara zahteva hitnu veterinarsku pomoć. Psi koji su pregrejani dahću veoma teško i verovatno će na neki način izgledati neprijatno. Mogu biti nemirni, položeni ravno i/ili ne reaguju na vas jer su toliko fokusirani na hlađenje.

Možete sprečiti toplotni udar u vrelim letnjim danima tako što ćete praviti česte pauze, tražiti hlad i ponuditi svom psu puno vode. Da biste bili sigurni, ne puštajte psa napolje na visokim temperaturama ili na duže vremenske periode. Izbegavajte da vežbate svog psa tokom najtoplijeg dela dana i nikada ne ostavljajte psa samog u kolima. Brahicefalični psi (štenad sa kratkim njuškama) moraju ostati hladni i hidrirani tokom toplih dana, jer su skloniji toplotnom udaru.

Medicinski problem - Problemi sa srcem, bolesti pluća kao što je upala pluća i hormonski poremećaji, uključujući Cushingovu bolest, takođe mogu doprineti abnormalnom dahtanju ili otežanom disanju kod pasa.

Profimedia
 

 

Kako možete znati da li pas preterano dahće

Koristite ove savete da biste utvrdili da li je dahtanje vašeg psa normalno ili znak da nešto nije u redu. Ako imate bilo kakav osećaj da vaš pas diše preterano ili nenormalno, pozovite svog veterinara.

1. Vodite računa o tome šta vaš pas radi

Dahtanje treba da bude u korelaciji sa spoljašnjom temperaturom ili aktivnošću. Zdravi psi obično ne moraju dahću u odsustvu vežbanja ili uzbuđenja. Može li vaš pas biti pod stresom, uzbuđen ili vruć? Ako je tako, ovo je verovatno normalno dahtanje psa. Međutim, ako vaš pas zadiše ili brzo diše tokom odmora ili spavanja, to je često nenormalno dahtanje.

2. Potražite druge simptome

Da li je vaš pas letargičan ili ne jede dobro? Da li vaš pas dahće i trese se? Jesu li kašljali? Da li su desni vašeg psa sive, plave ili svetlo crvene? Ostali simptomi su tragovi koji mogu pomoći u razlikovanju normalnog dahtanja od abnormalnog.

3. Obratite pažnju na promene u zvucima dahtanja vašeg psa

Promene u zvuku dahtanja vašeg psa ne treba zanemariti. Neki psi, posebno labradori i zlatni retriveri, imaju predispoziciju za stanje koje se zove paraliza larinksa. Ovo je disfunkcija glasnih žica koja uzrokuje da se disajni putevi ne otvaraju onoliko široko koliko bi trebalo. Rezultat je karakterističan abrazivni zvuk kada ovi psi dahću.

Slično, psi s kratkim njuškama poput mopsa i engleskih buldoga mogu da ispuštaju nenormalne zvukove šmrkanja dok dahću zbog dugog mekog nepca ili prekomernog tkiva u grlu koje uzrokuje opstrukciju disajnih puteva. Psi sa bilo kojim od ovih stanja su skloniji toplotnom udaru jer ne mogu efikasno dahću da se ohlade. Čuvajte ih hladnim i pazite na ove zvukove kada dahću.

4. Kada ste u nedoumici, pozovite svog veterinara

Kako znate kada da pozovete svog veterinara? Kratak odgovor: Kad god ste zabrinuti. Ne čekajte i ne brinite da će vaš pas bez potrebe da dahće. Prepustite veterinaru da utvrdi da li vaš pas doživljava nenormalno dahtanje.

Šta učiniti ako vaš pas dahće

Ako mislite da nešto nije u redu, preduzmite ove korake da odmah pomognete svom psu.

Ako se vaš pas pregreva delujte brzo, ali ne paničite:

  • Ohladite psa tako što ćete ga osvežiti polivanjem.
  • Premestite ih u zatvoren prostor ili barem u senku
  • Ponudite im da piju vodu
  • Pozovite svog veterinara ili lokalnu hitnu bolnicu za uputstva
  • Ako morate da dovedete psa u bolnicu, uključite klima-uređaj u automobilu.

Vaš pas može biti hospitalizovan kako bi se lečio tečnostima i uradio krv kako bi se uverio da njihovi organi nisu oštećeni.

Vi najbolje znate ponašanje svog psa, pa ako ste zabrinuti, pozovite svog veterinara. Možda spašavate život svog ljubimca.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike