Šta nam govori pas kada namiguje: Razlozi mogu biti zabavni, ali obratite pažnju

09.08.2021

09:35 >> 09:54

0

Ako ste ikada pogledali svog psa i primetili da vam je namignuo, ne brinite, ne umišljate

Šta nam govori pas kada namiguje: Razlozi mogu biti zabavni, ali obratite pažnju
Copyright Pexels

Družite se na kauču sa svojim psom, pogledate, a on vam s ljubavlju namigne. Začuđeni ste? Pitate se da li vam je stvarno namignuo. Očigledno jeste.

– Namigivanje je namerno ponašanje sa različitim značenjima – kaže dr Megan Konrad, veterinarski konsultant u “Hello Ralphie”, kompaniji za telezdravstvo koja pruža virtuelnu negu vlasnicima kućnih ljubimaca širom SAD-a.

– Međutim, to može biti i nenamerno – dodaje ona.

Pročitajte još

U zavisnosti od situacije, namigivanje možete tumačiti na mnogo načina.

– Namigivanje može biti znak naklonosti, da je pas u miru, traži pažnju ili možda oponaša vlasnika, ako je to radnja koju često čine – kaže dr Konrad. Psi mogu čak i namignuti kako bi pokazali potčinjenost drugom čoveku ili psu.

Ako pokušavate da dešifrujete razloge zbog kojih vaš pas komunicira namigivanjem, njegov govor tela može da vam pomogne da naslutite. Rep koji je visok i koji maše, kao i uspravnim ušima pokazuje interesovanje ili zahtev za pažnju. Psi koji čuče, kotrljaju se na leđima ili vas maze repom po nogama možda poručuju da su pokorni.

Pexels

Takođe, možda vas vaš psić samo obaveštava, svojim razigranim namigivanjem – Volim te mnogo!

Da li možemo da naučimo pse da namiguju tako što im namigujemo?

Doktor Konrad tvrdi da je to i te kako moguće i da je to trik koji psi mogu da nauče. Međutim, kao i kod svakog drugog trika, namigivanje treba nagraditi keksićem.

Obično, kada pokušava da nauči novu komandu, psa nagrađujete svaki put kada sedne ili legne. Na kraju, on shvata vezu između traženja od njega da „sedne“ uz usmenu naredbu i dobijanja poslastice zauzvrat. Prilikom učenja namigivanja treba koristiti verbalnu komandu koja može biti propraćena neverbalnom radnjom poput samog namigivanja, objašnjava dr Konrad.

Pexels

Može li namigivanje biti znak nečeg drugog?

Često namigivanje, posebno istim okom, može biti znak da nešto nije u redu. Psi su skloni da zatvaraju oči ako osećaju bol, nelagodu ili su osetljivi na svetlost.

Drugi razlog koji može da izazove često treptanje i namigivanje jeste entropion, genetsko stanje očnih kapaka koje pogađa rase sa punačkim licima i kratkim nosom, poput čau-čaua.

Osim toga, baš kao i ljudi, psi trepću ili namiguju kada im oko dođe u dodir sa prašinom, prljavštinom ili dlakom.

Pixabay

– Ako primetite iscedak, pojačano ili nehotično treptanje (zvano blefarospazam), crveno oko ili oko oka ili bilo kakvu povredu, odmah zakažite kod svog veterinara – kaže dr Konrad.

Sve u svemu, namigivanje je normalno i benigno ponašanje koje se često javlja kod pasa. Ako je vaš pas sklon povremenom namigivanju, neće biti potrebno mnogo da se utvrdi šta tačno pokušava da saopšti, a možda ćete se čak i zabaviti namignuvši mu ili naučiti da namigne na komandu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike