Kad sledeći put dobijete nervni slom jer pas pretura po đubretu, zapitajte se da li je problem u vama

18.10.2023

09:23

0

Autor: V. I.

Dođete kući i zateknete najboljeg četvoronožnog prijatelja kako je rasturio sve iz kantea ovo nije prvi put, možda je razlog u genetici

Kad sledeći put dobijete nervni slom jer pas pretura po đubretu, zapitajte se da li je problem u vama
Copyright Profimedia

Pas koji pretražuje đubre može biti izvor frustracije za vlasnike, bilo da se to dešava kod kuće ili napolju. Neka istraživanja su pokazala da je ta loša navika zapravo genetski uslovljena i da potiče još iz vremena kad psi nisu bili pripitomljeni već su hranu tražili noću oko naseljenih mesta. Višak hrane koju ljudi bacaju za naše pojmove je đubre, ali za pse to je mirisna, aromatična poslastica koja mora da se isproba.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih psi izražavaju ovu naviku, a rešavanje problema zahteva razumevanje uzroka i pravilnu reakciju vlasnika.

Zašto to rade

  • Instinktivno ponašanje - psi su po prirodi lovci i tragači, pa je istraživanje mirisa, uključujući i one iz smeća, sastavni deo njihovog ponašanja. Mirisi hrane iz smeća privlače ih, a istraživanje okoline kroz nju je način kako psi prikupljaju informacije o svetu oko sebe.
  • Dosada ili usamljenost - ukoliko ljubimac nema dovoljno stimulacije ili interakcije s vlasnikom, može da se dosađuje. Istraživanje sadržaja kante može da predstavlja način kako da iskoristi vreme ili ublaži osećaj usamljenosti.
  • Nutritivne potrebe - Ukoliko pas nije dovoljno sit ili mu nedostaju određene hranljive materije, može da pokuša da pronađe dodatnu hranu u kanti.
     

Šta možete da preduzmete

Obezbedite dovoljno vežbanja i mentalne stimulacije - tedovna fizička aktivnost i igra su ključne kako biste umanjili dosadu i energiju koja bi mogla rezultirati pretraživanjem smeća. Takođe, pružite svom psu različite igračke i izazove da biste mu osigurali neophodnu mentalnu stimulaciju.

Redovno hranjenje - uverite se da pas dobija dovoljno hrane i da mu ishrana zadovoljava nutritivne potrebe. Ako niste sigurni, konsultujte veterinara kako biste prilagodili ishranu svojoj kuci.

Koristite adekvatnu obuku - obučavanje pasa može pomoći u kontroli ponašanja. Učite svog ljubimvaosnovnim naredbama kao što su "sedi", "dođi" ili "ostani". Ovo može biti od pomoći u situacijama kada želite da preusmerite pažnju svog psa sa đubreta.

Ograničite mu pristup - fizički ograničite pristup kontejnerima ili mestima gde pas često pretražuje smeće. To može uključivati korišćenje zaštitnih poklopaca ili smeštaj smeća na mesta koja nisu lako dostupna psima ili promenite mesto.

Premažite kantu sirćetom - ovo je prirodan način da odvratite psa od kopanja po smeću, ali problem je što sirće brzo isparava. Na tržištu postoje i različiti preprati koji se aktiviraju preko senzora kad se životinja približi kanti. 

Posavetujte se s veterinarom - ako problemi i dalje postoje, posavetujte se sa veterinarom kako biste isključili zdravstvene probleme ili dobili dodatne savete o ponašanju.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike